Назря моментът САЩ да докаже, че е готов да търси отговорност от Пекин, но дали ще го стори?

NetNews

Администрацията на Байдън е изправена пред тест, за да докаже решимостта си да предприеме наказателни действия спрямо Пекин, след като Гвиана промени решението си за отваряне на тайванско представителство под натиска на комунистически Китай.

В четвъртък (04 февруари) Министерство на външните работи на Тайван заяви, че страната ще отвори „Тайвански офис“ в Гвиана. Този ход бе добре приет от посолството на САЩ в Гвиана, като бе подчертан и напредъкът в развитието на южноамериканската държава въз основа на „споделени демократични ценности, прозрачност и взаимо уважение“.

По време на пресконференция същия ден говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин се обърна към Гвиана с призив незабавно да предприеме стъпки, за да „поправи грешката си“, да се придържа към принцип „Един Китай“ и същевременно да се въздържа от всякакъв вид официален обмен с Тайван, за да избегне негативни последици.

Правителството на Гвиана послушно изпълни нареждането, като публикува изявление, в което заяви, че се придържа към принципа „Един Китай“ и че отношенията му с комунистическата страна остават непокътнати. В изявлението се подчерта, че правителството няма никакви дипломатически връзки с Тайван и че е прекратило сделката.

В отговор Министерство на външните работи в Тайван уточни, че и двете страни са се съгласили да направят публично съобщение за новото представителство, като подчерта, че подобен род „тормоз“ от страна на Пекин разкрива още повече „злата му природа“.

Този инцидент ще провери готовността на администрацията на Байдън да наложи закона за Тайпе, който е създаден именно, за да противодейства на такава принуда от страна на Китай за прекъсване на връзките на Тайван.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Китай одобри за широка употреба ваксината на "Синовак"

Китай даде одобрение за по-широка употреба на ваксината срещу COVID-19 на китайската компания "Синовак", увеличавайки кръга от хора, които могат да я получат, извън високорисковите и приоритетните групи, на които по-рано беше позволено да бъдат ваксинирани съгласно решение за извънредно използване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Регулаторните власти дадоха […]