Напрежение! Правителството на Гърция със законопроект за разширяване на морската граница

NetNews

Правителството на Гърция внесе законопроект в парламента за разширяване на морската граница на запад. Предвижда се териториалните води на Гърция в Йонийско море да бъдат разширени до 12 морски мили от брега, вместо сегашните 6.

Законопроектът последва преговори със западните съседи на Гърция Италия и Албания. Това не засяга териториалните води на Гърция в Егейско море на юг и на изток от гръцки бряг, където Атина е в спор с Турция.

Гърция и Италия вече сключиха споразумение за морските граници и за ексклузивна икономическа зона в Йонийско море.

Атина тепърва трябва да договори споразумение с Тирана и сезира Международния съд.

В петък гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна в Атина с албанския си колега Еди Рама. Очаква се законопроектът да бъде гласуван по-късно този месец. На изток Турция предупреди Гърция, че ако предприеме подобен ход това ще означава война.

Напрежението в Източното Средиземноморие ескалира миналата година. Преди няколко месеца Гърция и Турция се договориха да възобновят преговорите по спора за морските граници, но дата за начало на разговори така и не беше определена.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Емил Караиванов е новият областен лидер на БСП-Пловдив

Бившият кмет на Асеновград Емил Караиванов е новият председател на областната организация на БСП-Пловдив. 79-ма делегати на областната организация на партията дадоха своя вот днес. Караиванов получи подкрепата на 42-ма от тях. Опонентът му Атанас Петков бе подкрепен от 35-ма членове на организацията. Така Петков загуби поста си, на който […]