Опозицията отново призова Запада: Нужни са единни действия срещу Лукашенко

NetNews

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска отново призова западните страни и съюзниците им за съвместни действия срещу властите в Минск. В същото време журналистът Роман Протасевич, арестуван при отклоняването на самолет от Беларус миналия месец, направи противоречиви изказвания във видео, за което близките му са категорични, че е записано под натиск.

Варшава е поредната столица, посетена от Светлана Тихановска – съперник на Александър Лукашенко на изборите в Беларус през август миналата година. От обвиненията за фалшификации към спечелилия пореден мандат държавен глава започнаха масови протести, а Тихановска замина за Литва заради страх от съдебно преследване. В емиграция тя продължава да призовава международната общност за сурови санкции срещу Беларус.

Натискът е по-ефективен, когато страните действат заедно и ние призоваваме Великобритания, Съединените щати, Европейския съюз, Украйна да действат съвместно, така гласът им ще бъде по-силен.

Именно човек от обкръжението на Тихановска е съобщил с кой самолет ще лети Роман Протасевич – това заяви самият той в 90-минутно видео, излъчено по държавната беларуска телевизия. Основателят на опозиционния канал Nexta беше арестуван на 23 май, след като самолетът на "Райънеър" за Вилнюс, с който пътуваше, беше отклонен и приземен в Минск.

В интервюто 26-годишният Протасевич казва, че и по-рано е изразявал мнение, че протестите в Беларус са безперспективни. Именно с тази си позиция той е ядосал опозицията. Признава, че е организирал неразрешени протести в Беларус миналата година и че вече изпитва уважение към президента Александър Лукашенко.

Журналистът казва още, че е здрав и доброволно се е съгласил на интервюто. Не е бил гримиран, за да няма спекулации за евентуални наранявания по лицето му.

Накрая се просълзява и споделя, че се надява да се ожени и да има деца. Според семейството на Протасевич и опозицията интервюто е взето под натиск и е очевидна пропаганда.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Станаха ясни имената на трансферните цели на Манчестър Юнайтед

Ръководството на Манчестър Юнайтед работи върху привличането на четири нови попълнения през летния трансферен прозорец. Още преди няколко седмици английските медии лансираха версията, че Оле Гунар Солскяер се отказва от идеята сега да купува централен нападател, след като Единсон Кавани се съгласи да остане на "Олд Трафорд" и през следващия […]