Още по-дълъг и още по-тежък локдаун в Германия?

NetNews

Хората в Германия очевидно трябва да се настроят не само за удължаване, но и за затягане на ограниченията. Меркел не иска да губи време. Броят на заразените и жертвите остава висок, а новите мутации са особено агресивни.

Канцлерката Ангела Меркел не иска да губи време: затова тя настоява следващата ѝ среща с министър-председателите на отделните федерални провинции да се проведе още следващата седмица, а не на 25 януари, както беше предвидено първоначално. Причината: новите силно заразни мутации на коронавируса тревожат канцлерската служба и карат управляващите да предприемат още по-бързи, а вероятно и по-твърди мерки.

"Коронавирусът може да бъде спрян само с полагането на още допълнителни усилия", е цитирана Меркел днес в германските медии. Появилата се във Великобритания мутация на вируса е силно притеснителна и твърде агресивна. Надбягваме се с времето и не можем да чакаме до 25 януари, е казала още тя на заседание на партията си ХДС. Само по-твърди мерки могат да спрат експоненциалният ръст, е цитирана още канцлерката.

Нужни са по-строги мерки?

"Мутацията ни притеснява силно. И канцлерката е разтревожена на фона на актуалния брой новозаразени и смъртни случаи", каза генералният секретар на ХДС Паул Цимиак след заседанието на ХДС.

И от института "Роберт Кох" изразяват загриженост относно мутациите. Президентът на института Лотар Вилер каза: "Силно съм разтревожен, защото тези мутации се разпространяват много по-бързо, а това значи, че ще има много повече заразени." Според него, сегашните мерки не са достатъчни. "За мен това не е никакъв пълен локдаун. Има твърде много изключения и мерките не се спазват стриктно." Вилер смята освен това, че ситуацията може да се влоши допълнително заради мутациите. Засега в Гемания са известни 16 случая на появилата се във Великобритания мутация и 4 случая на новия щам от Южна Африка.

Премиерът на Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер потвърди пред обществената телевизия NDR, че Меркел иска да проведе срещата с премиерите още идната седмица. Все още се обсъжда точната дата за разговорите.

За какво точно ще става въпрос?

Според публикация на вестник "Билд" от четвъртък вечерта, в канцлерството обмисляли удължаване и затягане на мерките. Например: дали да бъде спрян градският и междуградският транспорт, защото в автобусите, метрото и влаковете се струпвали прекалено много хора. Според обществената телевизия ARD обаче, Меркел е отрекла да се обмисля подобна мярка. Със сигурност обаче се обсъжда възможността за това повече хора да работят от вкъщи. За това пишат няколко германски медии.

От Зелените дори искат фирмите да бъдат задължени да предоставят възможност на служителите си за повече работа от вкъщи. "Режимът хоумофис ще доведе и до по-празни трамваи и автобуси, и така ще бъдат опазени онези, които работят в болница, в полицията или супермаркета и които трябва да продължат да ходят на работа", каза Беате Мюлер-Гемеке от Зелените.

И депутатът от ХДС Томас Хайлман настоява за повече работа от вкъщи. Той обаче залага повече на препоръките и не на задължителните наредби. Опасно е да се наложи такава мярка за цялата икономика, смята той. И федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер призовава за повече хоумофис. Той обсъжда въпроса с работодатели и профсъюзи.

Според публикации в "Business Insider" и други медии, управляващите обсъждали и затягане на ограничението за контакти. Обмисляло се то да бъде променено така: едно домакинство да може да се среща само с едно-единствено твърдо лице за неопределен период от време. В момента всяко домакинство може да се среща само с едно лице, но няма изискване това да е един и същи човек през цялото време. Обсъждал се и въпросът за евентуална забрана за излизане във вечерните и нощни часове, както и задължителното носене на маските FFP-2 по пример на Бавария. Все още канцлерката не е потвърдила тези информации.

Колко са заразените и жертвите в Германия?

През последните 24 часа официално са регистрирани нови 22 368 случая на зараза с коронавирус. Така общият брой на заразените в Германия от началото на пандемията вече надхвърля 2 милиона. Вероятно реалният брой обаче е още по-висок. Много случаи въобще не са регистрирани, тъй като не биват разпознати. И броят на смъртните случаи остава висок – 1113 за последните 24 часа и общо 44 994 от началото на пандемията.

Броят на оздравелите, според "Роберт Кох", е 1 641 200. А според последните данни, за една седмица в Германия се заразяват по 146,1 души на 100 000, което все още е твърде висок показател.

На фона на тези високи числа удължаването и дори затягането на мерките става все по-вероятно. Но все пак и премиерите на отделните провинции имат думата за това дали да има по-твърди мерки и докога.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дара пробива на великобританския пазар с песен на испански език (ВИДЕО)

DARA е един от малкото български артисти с огромен потенциал за международна кариера. Необикновената варненка има всички нужни съставки за успех навън – страхотен тембър, запомняща се визия, уникално поведение на сцена и пред камера, дисциплина, амбиция, силен репертоар и добър екип зад гърба си. Преди няколко дни част от […]