Потвърдено! Байдън и Путин се срещат в Женева на 16 юни

NetNews

Срещата на президентите на САЩ и Русия ще бъде на 16 юни. Новината потвърдиха и от Белия дом, и от Кремъл.

Байдън ще повдигне въпроса за принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Минск и арестуването на опозиционния активист Роман Протасевич пред руския си колега, когато двамата ще се срещнат в Женева. Това съобщи говорителка на Белия дом.

Джо Байдън и Владимир Путин ще разговарят в Женева, след като швейцарския град бе предпочетен сред няколкото предложения от различни страни.

Срещата ще се състои в края на първата европейска обиколка на американски президент, откакто е встъпил в длъжност през януари. Очаква се Джо Байдън да бъде в средата на юни в Европа за участие в срещите на върха на Г-7 и НАТО във Великобритания и Брюксел.

Според прессъобщението на Белия дом целта на срещата е да се обсъди "пълен набор от наболели въпроси“ с цел възстановяване на "предвидимостта и стабилността" в отношенията между САЩ и Русия.

Кремъл публикува свое собствено изявление в което се казва, че срещата ще се съсредоточи върху "по-нататъшното развитие на руско-американските отношения" и "проблемите на стратегическата стабилност", наред с актуални въпроси като "взаимодействие в борбата срещу коронавирусната пандемия и уреждането на регионалните конфликти".

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че САЩ и Русия все още не са постигнали съгласие по всички подробности за срещата между президентите Джо Байдън и Владимир Путин.

На 12 април Джо Байдън предложи на Владимир Путин среща на върха на територията на неутрална държава.

Миналата седмица руският министър на външните работи Сергей Лавров се срещна в кулоарите на Арктическия съвет в Рейкявик с американския държавен секретар Антъни Блинкън, а в понеделник секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев разговаря със съветника на американския президент по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

Лавров нарече разговорите откровени, като подчерта, че двете страни не са скрили дълбоките си разногласия по редица проблеми. В същото време той добави:

"Американската страна изложи позицията си по уважителен начин, който предполага започването на сериозен и конкретен диалог по реални, а не измислени проблеми, общи заплахи и рискове. Ако и двете страни положат усилия, можем да разчитаме на премахването на някои дразнители в отношенията".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цървена звезда отне и Купата на Сърбия от Партизан

Отборът на Цървена звезда направи златен дубъл! След като вече си гарантираха шампионската титла в първенството, тази вечер червено-белите победиха с дузпи големия си враг Партизан на финала за Купата на Сърбия и взеха и втория голям трофей в страната. В редовното време и продълженията нямаше победител и мачът приключи […]