Путин подкрепи голям проект

NetNews

Президентът Владимир Путин предпочете офертата на „Росатом“ за електроснабдяване на Баимското златно-медно находище в Чукотка, с помощта на плаващи атомни енергоблокове.

Цената на проекта е 169 милиарда рубли (1,879 млрд. евро). Това става ясно от писмото на председателя на Надзорния съвет на „Росатом“ и първи заместник в президентската администрация Сергей Кириенко, изпратено до руския президент на 4 март. В него се обясняват предимствата на предложението на „Росатом“ пред алтернативата – плаваща електроцентрала на НОВАТЕК, работеща с втечнен природен газ (LNG).

Казахстанската KAZ Minerals придоби през 2018 г. Баимското находище със запаси от 9,5 милиона тона мед и 16,5 милиона унции злато за 900 милиона долара. Компанията е готова да инвестира 570 милиарда рубли за строителство на минно-преработвателно предприятие на базата на находището, а руската страна трябва да осигури електрозахранването му.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стенли с шокиращи подробности за живота на професионалните футболисти

Рекордьорът по мачове за националния отбор на България Стилиян Петров даде интервю за авторитетната новинарска телевизия CNN, в което засегна теми като финансовото образование на професионалните футболисти и спортисти. Стенли наблегна и на това колко е трудно преквалифицирането им след приключването на състезателната кариера. Легендарният ни футболист не пропусна да […]