Путин предложи подкрепа на Лукашенко

NetNews

Руският президент Владимир Путин предложи в петък на беларуския си колега Александър Лукашенко подкрепа в противопоставянето му със Запада по отношение на принудителното приземяване в Минск на самолет на "Райънер" и последвалия арест на беларуския дисидент, пътувал с него, предаде БНР.

Западът обвини Беларус във въздушно пиратство, след като в неделя управлението на въздушното движение на Беларус информира пилота на самолет на "Райънер" за фалшива бомба на борда и го принуди чрез боен самолет МиГ-29 да се приземи в Минск, където в последствие беше арестуван Роман Протасевич, блогър и критик на Лукашенко , заедно с неговата приятелка, които бяха на борда. Сега и двамата задържани са в затвора. Обвинен в организиране на масови безредици в Беларус, Протасевич го грози затвор до 15 години.

Лукашенко се възмути от решението на редица страни да заобикалят беларуското въздушно пространство и да забранят полетите на компанията "Белавия" до своите летища. Според него, реакциите на събитията около самолета на "Райънер" са опит да се дестабилизира обстановката в Беларус и да се провокират протести, както през август миналата година. На днешната среща Путин, близък съюзник на Лукашенко, подкрепи беларуския президент и се съгласи с него, че реакцията на Запада на инцидента със самолета е "изблик на емоция", съобщава Ройтерс.

По време и на срещата в петък в Сочи, Путин припомни случая с принудителното кацане на самолета на президента на Боливия Ево Моралес през 2013 г., когато Съединените щати се опитваха да хванат доносника Едуард Сноудън, и отбеляза, че тогава не е имало такива реакции. "По едно време те принудиха самолета на боливийския президент да кацне и го изкараха от самолета… и нищо, тишина", каза Путин.

Преговорите в черноморския град Сочи бяха организирани преди самолетния инцидент, но идват, след като редица европейски държави наложиха забрана за полети на беларуската авиация и ЕС започна да обмисля допълнителни санкции. Лукашенко пък каза на Путин, че ще му покаже някои поверителни документи за инцидента с "Райънер", които ще помогнат на руския лидер да разбере какво всъщност се е случило. "Винаги има някой, който ни създава проблеми. Вие знаете за тях, ще ви информирам", каза Лукашенко на Путин и допълни: "Донесох някои документи, за да разберете какво се случва".

Русия, близък съюзник на Беларус, който гледа на бившата съветска република като стратегически важен буфер срещу Запада, предложи устна подкрепа на Минск още преди срещата с Путин, като същевременно отхвърли спекулациите, че самата тя е съучастник в инцидента със самолета. Русия и Беларус, които официално са част от "съюзна държава", водят от години преговори за по-нататъшна интеграция на техните нации – процес, който отдавна поражда опасения сред беларуската опозиция, че Лукашенко може да размени части от суверенитета на страната в замяна на политически подкрепа от Кремъл. В тази връзка Путин каза на Лукашенко, че двамата лидери продължават да изграждат съюзната държава, но го правят стабилно и без бързане. На власт от 1994 г., Лукашенко с помощта на Русия се сблъска с най-големите протести от управлението си през миналото лято заради фалшифициране на избори, твърдения, които той отрече. Протестите загубиха скорост на фона на жестоки репресии, но критиците му планират да организират нови.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия отказа да одобри комбинирането на „АстраЗенека“ и „Спутник V“

Министерство на здравеопазването в Русия отказа да одобри клинично изпитване за комбиниране на ваксините срещу Covid-19 на британско-шведската компания "АстраЗенека" и на руската "Спутник V", целящо да оцени безопасността и имунологичната сила при поставянето по една доза и от двете ваксини, предаде БТА. "Отворени сме за сътрудничество, тъй като сме […]