Руска централа ще започне производство на водород

NetNews

„Колската АЕЦ е избрана за пилотна площадка за създаване на тестов комплекс за производство на водород и третирането му“, съобщи на пресконференция директорът на централата Василий Омелчук.

Съоръжението е предпочетено по няколко причини – произведената електроенергия надхвърля използваната в мрежата, заради ниската ѝ стойност, както и наличие на цялата необходима инфраструктура и опит при производство на водород в неголеми количества за собствени нужди.

„Трябва да създадем система за работа с водород в промишлени мащаби – получаване, компресия или втечняване и транспортиране. През 2023 г. трябва да въведем в експлоатация комплекс с електролизни инсталации с мощност 1 мегават, после се планира увеличаване на мощността и производителността до 10 мегавата. Ако технологията заработи, тя ще бъде развита в цяла Русия“, отбеляза Омелчук. Водородната енергетика е едно от приоритетните направления на руската държавна корпорация „Росатом“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Все повече българи си купуват стаж за пенсия

Все повече българи си плащат, за да могат да се пенсионират. Само за първите три месеца на тази година 324 кандидат пенсионери са си купили стаж за пенсия. Това е увеличение с 55% спрямо същия период на миналата година, когато стаж са си купили 209 човека. Това показват последните данни […]