Руски медии: Лукашенко не би се спрял пред масови разстрели!

NetNews

Президентът Александър Лукашенко призна, че е избран с фалшификации, но Бащицата съвсем не смята да си ходи, пише в. "Московский комсомолец" в репортаж от Общобеларуското народно събрание, започнало вчера в Минск.

В залата цареше атмосферата на партийните конгреси от времето на късния Брежнев. Беларуският държавен глава съобщи, че е законно избран и ако има съмнения, че е събрал 80 на сто от гласовете, "нека да са 76 или 68", защото "някой може да е добавил половин, един, два процента", уточнява руското издание.

Първият ден от форума потвърди опасенията на опонентите на Лукашенко – беларуският лидер не се оттегля, силовият блок ще бъде подсилен, конституцията ще бъде сменена към 2022 г., ако това стане изобщо, а в цялата страна бяха извършени множество обиски у противници на властта, посочва "Московский комсомолец", предаде БТА.

Лукашенко "реши да се смени някога, но не сега", констатира в. "Комерсант" под заглавие "Сам се избрах и сам ще се напъдя". Мнозина смятат, че президентът е виновник за ситуацията в Беларус – съмненията в изборната му победа предизвикаха масови протести в страната. Лукашенко обаче разочарова онези, които чакаха от форума в Минск глобални и бързи промени, се казва в статията.

Президентът постави две условия за преход на властта – край на протестите и гаранции за сигурност за привържениците му. На практика обаче няма как да си представим Беларус на Лукашенко дълго време без протести. Нестабилността винаги може да стане повод за ново отлагане на реформите, разсъждава местният наблюдател Артьом Шрайбман.

Форумът няма да спомогне за решаване на гражданската криза в Беларус, защото "същината на конфликта не се засяга или се представя категорично и едностранно", коментира пред в. "Известия" водачът на десноцентристката партия Беларуски народен фронт Алексей Янукевич.

Опитът сочи, че конституцията ще остане без промяна и през 2022 г. – ситуацията удовлетворява властта и хората, които я подкрепят. Ето логиката от предишните години: никога да не променяш нещата, докато не те притиснат много силно. Дори обаче да има конституционен референдум, не се знае дали вотът ще е прозрачен и честен, добавя политикът.

В словото на Лукашенко пред форума обещанията се редуваха с изявления, че той няма никому да отстъпи страната, отбелязва в. "Независимая газета".

Президентът по традиция демонизираше противниците си, приписвайки им несъществуващи и никога неогласявани от тях планове – да продадат държавните предприятия и да изхвърлят милиони хора на улицата, да разпродадат селскостопанските земи, да забранят руския език и руските телевизии, да изтеглят страната от интеграционните обединения с Русия, да направят платени образованието и медицината и т. н. Без никак да се притесни от най-малко хилядата политзатворници, изтезанията, насилието, репресиите и военната техника из улиците на Беларус, той заяви, че е готов да остане "донор на стабилност в региона", добавя всекидневникът.

Лукашенко внезапно разкри тайната около неотдавнашното мащабно социологическо проучване в страната – властта рядко глези хората в Беларус с подобни анкети, пише в. "Комсомолская правда".

"71,5 процента от белорусите са за интеграция с Русия и около 30 на сто – с Европейския съюз. Само ако сме сплотени, ще запазим стабилността на страните си. . . Всичко ще зависи от нашето единство с Русия", заявил беларуският президент. В същото време той обаче уверил, че няма да се отклони от своята многовекторна политика.

Според Лукашенко две трети от сънародниците му са за съюз с Русия. Новината категорично е добра, но има нещо, което пречи да я приемем на вяра, пише "Взгляд". Едва преди година статистиката по въпроса бе печална, а днес за Лукашенко е крайно важно да докаже, че е полезен на Русия, обяснява онлайн изданието, припомняйки медийни съобщения, че беларуският лидер смята да преговаря с Владимир Путин за заем от над 3 милиарда долара.

В коментар на агенция РЕГНУМ се отправят критики срещу беларуските националисти, "без които не може да мине" Лукашенко. Тази "идеологическа вертикала" води открито паразитен начин на живот за сметка на данъкоплатците. Именно тази част от чиновничеството е пряко отговорна за днешните събития в Беларус", твърди авторът.

Некомпетентността, мързелът и другите пороци на т. нар. идеолози докараха главоболия на тайните служби. Онова, което можеше преди време да се поправи с думи, днес се изкоренява с милиционерски палки, арести, мъчения и други мерки от арсенала на силовите структури. И както сам заяви преди шест месеца, при нужда утре Лукашенко няма да се спре пред масови разстрели, подчертава РЕГНУМ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дрогиран шофьор на автобус блъсна пешеходка и избяга

Междуградски автобус блъсна 65-годишна жена тази сутрин и избяга от мястото на катастрофата. Инцидентът е станал в 6,25 тази сутрин на кръстовището на улиците "Царевец" и Пещерско шосе. Жената е в болница със счупване на крак и ръка. Автобусът се е движил по линията Пловдив – Кричим, като шофьорът е […]