СЗО е против пътуващите да имат доказателство за ваксинация

NetNews

Комисията на Световната здравна организация за извънредни ситуации заяви в понеделник, че е против от международните пътници да се изискват доказателства за ваксинация, отчасти на основание, че такава мярка ще задълбочи неравенствата, предаде „България Он Еър“.

"Не изисквайте доказателство за ваксинация като условие за влизане, като се имат предвид ограничените (макар и нарастващи) доказателства за ефективността на ваксините при намаляване на предаването и постоянното неравенство в глобалното разпространение на ваксини", се казва в изявление на комисията, обобщаващо срещата от 15 април, резултатите от която бяха публикувани едва в понеделник, пише БГНЕС.

Идеята обаче среща критики, като мнозина казват, че ще доведе до дискриминация между млади и стари, както и богати и бедни. Някои също са повдигнали опасения относно поверителността. Държавите-членки на Европейския съюз вече са се споразумели за сертификати за ваксини, Китай стартира програма за здравни сертификати за пътници, а авиокомпаниите също обмислят да изискват доказателство за ваксинация.

Съединените щати от своя страна заявиха по-рано този месец, че няма да изискват паспорти за ваксинация, но добавиха, че частният сектор е свободен да проучи идеята.

Комисията на СЗО обсъди и други въпроси по време на заседанието си миналата седмица, включително увеличаване на достъпа до ваксини срещу Ковид-19 и намаляване на националното и глобалното неравенство, що се отнася до достъпа до ваксини.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Борисов проведе важен разговор с Ердоган

Вместо да си почива и да се възстановява след претърпяната операция, премиерът в оставка Бойко Борисов е провел разговор с президента на Турция Реджеп Ердоган, става ясно от съобщение от пресцентъра на Министерски съвет. Държавният глава на Турция е поздравил премиера в оставка Борисов за победата на изборите. Ердоган е […]