Скандал в Стормонт! Първият министър се оттегля от поста си

NetNews

Лидерът на Демократичната юнионистка партия и първи министър на Северна Ирландия – Арлийн Фостър, обяви, че ще се оттегли от поста след призивите за избор на нов лидер на партията.

В изявление за "Скай нюз" Арлийн Фостър уточни, че напуска като лидер на партията на 28 май и като първи министър в края на юни. Тя допълни, че е важно сега да се осигури достатъчно време през следващите седмици на партийните дейци да подготвят избора на нов лидер.

Фостър изтъкна, че да служи на народа на Северна Ирландия е било голяма привилегия за нея.

„Бъдещето на юнионизма и на Северна Ирландия не е в разединението. То е в подялбата на това място, което имаме привилегията да наричаме наш дом“, посочи Фостър.

Тя се оттегли, след като около 80% от депутатите на Демократичната юнионистка партия в Северноирландския парламент подписаха писмо, изразяващо недоверие в нейното ръководство и с искане за надпревара за нов лидер. Писмото бе подписано и от четирима от депутатите на партията, участващи в работата на британската Камара на общините.

Много от членската маса на партията изразяваха загриженост от начина, по който Фостър приема Протокола за Северна Ирландия, смятайки че той откъсва след Брекзит провинцията от Обединеното кралство.

Арлийн Фостър стана лидер на Демократичната юнионистка партия през декември 2015 година, а след това като лидер на най-голямата партия в Стормонт (Северноирландския парламент) бе назначена за първи министър на провинцията. Тя стана първата жена и най-младият политик, заемал тези постове в Северна Ирландия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мъж размаха пистолет на деца в Пловдив

Арестуваха мъж, размахвал пистолет и заплашвал деца в Пловдив, съобщи директорът на полицията в града старши комисар Йордан Рогачев, цитиран от Агенция „Фокус”. Инцидентът е станал в кв. „Прослав” около 20:00 часа снощи. Мъжът се е скарал на децата, а след това размахал оръжието. Сигналът е подаден на телефон 112 […]