Словения е „мотивирана” бързо да реши спора между София и Скопие

NetNews

Словенското председателство на ЕС е много мотивирано да реши въпроса между Северна Македония и България. Вече има интензивна комуникация между нашето председателство в София, с Брюксел и други страни-членки на ЕС. Бихме искали да получим възможно по-скоро картина за определени позиции и не бихме искали да чакаме до декември, а колкото се може по-рано да решим този въпрос. Това заяви словенският посланик в Скопие Милан Предан, представяйки приоритетите на словенското председателство в Европейския съюз на съвместно заседание на Националния съвет за евроинтеграция и на комисията по европейски въпроси в парламента в Скопие, съобщи МИА, предаде БТА.

Според словенския посланик са необходими политическа воля и прагматизъм от двете страни. Той подчерта, че не могат да се обещаят политически чудеса, тъй като, както каза, в международната политика това, което можем да обещаем, е упорита работа и тиха дипломация. Предан обяви, че един от по-важните приоритети на словенското председателство ще бъде разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани. Това ще бъде много високо в нашия дневен ред. Нашето главно събитие, което планираме да направим, ще бъде срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани в Бърдо на 6 октомври и искрено се надяваме, че тогава ще имаме ако не решение, то поне една ясна перспектива, т.е. ясна гледна точка как въпросът между София и Скопие може да се реши, изтъкна Предан.

Посланикът посочи, че Словения, след опитите да две предишни председателства, на Германия и Португалия, ще направи трети опит да се реши въпросът между Скопие и София, разглеждайки политическата ситуация в съседните държави и изразявайки надежда, че София бързо ще формира ново правителство. В този момент не мога да влизам в подробности. Даваме си сметка за вашите червени линии, трябва да видим с нашите приятели в България как може да решим техните въпроси. Ние сега като председателство трябва да покажем определена неутралност. Ключовият въпрос не е не кой е прав в този спор, а как да стигнем до решение, което двете страни да представят пред своята общественост и да постигнат някаква обща договореност. Това е решението, оцени Предан.

Според него предложението на португалското председателство, което вече е предложение на председателството, е добро, балансирано предложение, което зачита и двете страни и в решаването на този въпрос хубавото е, че не се започва от нулата. Разбираме, че това предложение бе направено с цел да се получи зелена светлина за започване на преговорите през юни, но мисля, че този документ би могъл да бъде основа за намиране на възможно и разумно решение. Необходими са политическа воля и прагматизъм от двете страни. Както казах, вече работим за това. Не можем да обещаем, вече казах, политически чудеса, защото в международната политика това, което можем да обещаем е упорита работа, тиха дипломация, каза той.

Словенският посланик подчерта, че ако успеят да деблокират този процес, това ще бъде позитивен сигнал за целия регион. Също така, очакваме от двете страни, че те ще подтиснат своите емоции, защото ни е необходимо определено ниво на взаимно доверие, за да стигнем до договореност, в този случай мисля, е с всички тези документи, които са подготвени, може би има шанс това да се постигне, да стигнем до решение до срещата на върха в Бърдо на ЕС и Западните Балкани. За моята страна, Словения, знам, че имаме 30 години отлични отношения, смятам, че си даваме сметка, че имаме политически капитал за следващите 20 години. Това е още една мотивация за нас, знаейки, че не става дума само за Северна Македония, а става дума за целия регион, заяви Предан. Той е оптимист, че би могло да се постигне някаква договореност в съвместната комисия по историческите въпроси. Смятам, че дебатът ще се успокои между двете страни и ще се постигне някаква договореност, дори и в рамките на историческата комисия.

Ще бъде постигнат някакъв напредък и нашата стратегия е, че трябва да стигнем до решение, при което всички тези въпроси за идентичността и езика трябва да бъдат оставени настрана, а процесът на интеграция да се придвижи. Ще има достатъчно възможности по време на процеса на преговори да се решат част от тези въпроси. Знаете, че ЕС смята, че не трябва да се включват двустранни въпроси в процеса на интеграция и по това ще трябва да работим. Да работим как да решим определен брой искания на съседни страни, каза Предан. Той накрая добави, че за реализацията на Договора за добросъседство вече има някои идеи на масата, без да навлиза в детайли, оставяйки това, както каза, на тихата дипломация. Знам, че сте уморени от обещания и не искаме да направим така, че следващите шест месеца отново да бъдат обещания, които няма да можем да изпълним. Това е, което имах да кажа от моя страна, заяви словенският посланик.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цветът на косата показва колко дълго ще живеем

Учени от университета в Кеймбридж откриха как цветът на косата влияе на продължителността на живота. Специалистите са изследвали генома на повече от 100 000 души и са заключили, че цветът на косата всъщност оказва влияние на продължителността на живота, пише Nature Communications, цитиран от Блиц. Хората са били разделени на […]