Сълзотворен газ и арести при забранени демонстрации в Гърция

NetNews

Над 100 са вече задържаните в центъра на Атина за участие в забранени демонстрации по повод годишнината от смъртта на 15-годишен младеж при сблъсък с полицията през 2008 година,

Вчера гръцките власти забраниха традиционните демонстрации на този ден заради мерките срещу коронавируса.

60 от арестите са били извършени в квартала, където често се събират анархисти и където младежът беше застрелян от двама полицаи преди 12 години.

Въпреки забраната и полицейската блокада на квартал "Екзархия" в Атина, където преди 12 години полицай застреля ученик, стотици студенти, активисти на леви партии и анархисти се опитаха да протестират. Над сто души бяха арестувани за нарушение на ограничителните мерки за коронавируса.

Студенти проведоха демонстрации и в други гръцки градове. На остров Крит – след предупреждение за действаща забрана, полицията използва сълзотворен газ срещу студентите.

В Патра и Солун демонстрантите бяха посрещнати от кордони полицаи, като отново се създаде напрежение, последвано от арести на част от демонстрантите.

Активисти на младежката организация на комунистическата партия скандираха лозунги срещу правителството, като носеха транспарант с надпис: "Хиляди са реалните жертви на пандемията, мизерията, безработицата и глада".

По нареждане на полицията метрото в Атина не спира на станции в близост до протестите, за да се попречи на събирането на хора.

Полицаят, който преди 12 години застреля 15-годишния Александрос Григоропулос е в затвора с доживотна присъда, но за студентите в Гърция днешната дата е повод да изразят недоволството си от политиката на действащото правителство.

Гръцкият тийнейджър Александрос Григоропулос бе застрелян от полицаи на 6 декември 2008 г., докато бил навън с приятели в квартал Екзархия, популярен сред анархистите, припомня БТА.

Убийството му доведе до безпрецедентни за Гърция сблъсъци на младежи с полицията, до погроми и палежи на стотици магазини, банки, бензиностанции, автомобили, които продължиха около 3 седмици.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пиян шофьор потроши четири паркирани автомобила в Пловдив

Пиян шофьор e ударил четири паркирани автомобила в Пловдив, съобщи bTV. Инцидентът е станал малко преди 23:00 часа в събота вечерта на бул. "Съединение" в район "Тракия". Автомобилът, управляван от 30-годишен жител на град Куклен, напуснал пътното платно и влязъл в междублоков паркинг. Водачът е арестуван. Дрегерът е отчел 1.85 […]