Тайната на пилешката супа и други полезни съвети

NetNews

Храната оказва влияние на съпротивителните сили на организма. "Дори малък недостиг на определени вещества и елементи може да отслаби реактивната способност на имунната ни система", казва Кристина Есер, съветник по въпросите на здравословното хранене. Но с кои витамини и минерални микроелементи можем да стимулираме имунитета? С цинк, например. Елементът цинк има антиоксидатираща способност – с други думи прихваща вредните свободни радикали в организма. По този начин той ни предпазва от болести и подсилва имунната система. Освен това се отразява положително на съзряването и размножаването на определени клетки от имунната система.

Тайната на пилешката супа

Храни, съдържащи елемента цинк, са например месото, морските дарове и пълнозърнестите хлебни изделия, казва Есер, която е преподавател във Висшето училище по здравен мениджмънт и превенция в Саарбрюкен. "Тъкмо цинкът е основната причина за това, че добрата стара пилешка супа е истинска благодат в студеното зимно време, когато има много инфекции", казва тя. Важен е и витамин C – неговите свойства са отдавна добре известни. "Той действа антиоксидиращо, като активира клетките на имунната система и подобрява съпротивителните сили на организма срещу болести. Богати на витамин С са например чушките, шипките, цитрусовите плодове, боровинките, брюкселското зеле.

Чушките и желязото

Елементът желязо също е важен за съпротивителните сили на организма. Недостигът на желязо може да доведе до спад в броя на имунните клетки и на антителата. Важно е да се знае, че желязото от храни с животински произход се усвоява по-пълноценно и по-лесно от организма. Усвояването на желязото от храни с растителен произход може да се подобри, ако същевременно се приемат храни, съдържащи витамин С, например чушки. Към храните, богати на желязо, спадат месото, рибата, пълнозърнестите хлебни изделия и бобовите култури. Важни за съпротивителните сили на организма са също така витамин D, витамин А, микроелементът селен, протеините, баластните вещества и Омега-3-мастните киселини, защото всички те имат антиоксидиращо и противовъзпалително действие. Поради това те защитават организма от вируси и инфекции.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЦСКА 1948 прави дублиращ отбор във Втора лига

Собственикът на efbet и основен спонсор на ЦСКА 1948 Цветомир Найденов обяви, че ще създаде дублиращ отбор във Втора лига от новия сезон. Той съобщи новината във facebook и подчерта, че това се прави с цел да се даде още по-голям шанс на млади български футболисти в професионалния футбол. През […]