Тайна сделка ще позволи на Турция да произвежда „Спутник V”

NetNews

Йозтюрк Оран, председател на борда на ислямската банка Вакъф Катълъм (Vakif Katilim) и собственик на фармацевтичната компания VisCoran Ilac Sanayii, подписа споразумение с Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ) за производство на руската ваксина "Спутник V" в Турция, съобщава агенция Блумбърг.

Шефът на РФДИ Кирил Дмитриев по-рано потвърди факта на подписване на споразумение за производство с турска компания, но отказа да посочи с коя.

Оран, който отдавна е съратник на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, каза пред агенция Блумбърг, че VisCoran и РФДИ са подписали споразумението на 16 август 2020 г., т.е. много преди резултатите от клиничните изпитвания да потвърдят, че „Спутник V” е над 90 процента ефективна, посочва БГНЕС.

Оран каза, че частната компания VisCoran няма капацитет да произвежда масово „Спутник V”, така че по-голямата част от работата вероятно ще бъде възложена на турска фирма с технически капацитет за това.

Оран и Дмитриев отказаха да обявят датата на започване на производството.

Преговорите за съвместно производство на ваксини започнали, след като руският президент Владимир Путин повдигнал въпроса в разговор с Ердоган, както беше съобщено през декември от турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

През последните години Путин и Ердоган демонстрират сближаване във военно и търговско отношение, което породи загриженост сред дългогодишните съюзници на Турция на Запад, които се притесняват, че Анкара може да се приближи твърде много до Москва. Решението на Турция да купи системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия предизвика налагането на санкции от САЩ и спря съвместното производство на изтребители F-35 за турските въоръжени сили.

Дмитриев отрече каквато и да било връзка между сделката за „Спутник V” и политиката. Според него е естествено турските компании да се интересуват от получаване на лиценз за „най-добрата ваксина в света“. Оран каза, че Турция е в състояние да произведе повече дози от ваксината, отколкото е необходимо за ваксинирането на своите 83 милиона жители и още 5 милиона бежанци, които сега се намират на нейна територия. Това ще позволи излишъкът да бъде изнесен в чужбина.

Турция сключи споразумение с Китай за доставка на 50 милиона дози CoronaVac, произведени от Sinovac Biotech, до края на март. Също така се водят преговори за доставяне на още 4,5 милиона дози ваксини на Pfizer/BioNTech. Освен това в момента Турция тества няколко свои собствени кандидат-ваксини.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Десподов: Бих останал в Лудогорец

"Ако от Каляри се разберат с Лудогорец и ако има разбирателство между мен и Лудогорец, ще остана. Аз съм щастлив тук и няма да се замисля изобщо", категоричен бе Кирил Десподов в интервю пред „Диема Спорт“. "Няма да ни е лесно, имаме добри съперници, но ние няма да се откажем […]