Танзания не иска ваксини срещу COVID-19, Бог я бил предпазил

NetNews

Танзанийското министерство на здравеопазването съобщи, че няма планове да приеме ваксини срещу COVID-19 – само дни след като президентът на страната с 60 милиона население изрази съмнения относно ваксините, без да приведе доказателства, предаде "Асошиейтед прес".

Здравният министър Дороти Гуаджима заяви на пресконференция в столицата Додома, че министерството няма планове да приеме ваксини срещу COVID-19. Всяка ваксина трябва да получи одобрение от министерството. Не е ясно кога може да пристигнат каквито и да било ваксини, въпреки че Танзания отговаря на условията на световната инициатива в рамките на КОВАКС за доставка на ваксини в държави със среден или нисък доход, отбелязва АП.

Гуаджима заяви на пресконференция в столицата Додома, че министерството няма планове да приеме ваксини срещу COVID-19. По думите ѝ Танзания е в безопасност. На презентация, по време на която тя и останалите присъстващи не носеха маски, тя призова гражданите да подобрят санитарните практики, включително да използват дезинфектанти, но препоръча и парната инхалация, която обаче е отхвърлена от здравните експерти в останалия свят като начин за убиване на коронавируса.

Главният държавен фармацевт Фиделис Мафумико предложи също използването на билки за лечение на COVID-19, без да конкретизира.

Правителството на Танзания беше остро критикувано за подхода си към пандемията, отбелязва АП. От април м.г. то не е съобщавало актуални данни за заразените с коронавирус, след обявения тогава брой от 509 души.

Ръководителят на клона на Световната здравна организация за Африка миналата седмица призова Танзания да публикува данни за заразата, а директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Африка каза, че "ако не се борим срещу това единно на целия континент, сме обречени".

Президентът на Танзания Джон Магуфули, който открай време твърди, че Бог е премахнал COVID-19 от Танзания, миналата седмица заяви, че COVID ваксините са "неуместни" дори когато първите доставки започнаха да пристигат в Африка.

Но властите в Танзания – от католическата църква до правителствените институции, започват да възразяват и казват на хората, че COVID-19 съществува в страната и трябва да бъдат взимани предпазни мерки.

Макар да е трудно да се прецени нивото на зараза в Танзания, тази седмица водещата опозиционна партия Алианс за промяна и прозрачност Вазалендо"(Alliance for Change and Transparency – ACT Wazalendo) обяви, че партийният лидер Сеиф Шариф Хамад, вицепрезидент на полуавтономния островен регион Занзибар, е лекуван от COVID-19.

В последния си доклад, въз основа на обиколка на място, американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че нивото на COVID-19 в Танзания е "много високо". Агенцията не даде подробности, но препоръча да не се пътува до тази източноафриканска държава.

В последно време Занзибар, който е съставна част от Танзания, се рекламира като туристическа дестинация, включително и в България, изтъквайки, че за туристите няма никакви ограничения относно пандемията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Съдът се произнесе! Осъдиха Навални на 3,5 г. в колония

Руски съд взе решение условната присъда на опозиционера Алексей Навални от 3 години и половина да бъде заменена с ефективна. Съдът прие мотивите на Федералната служба за изпълнение на наказанията, според която Навални многократно е нарушавал условната си присъда за мошеничество от 2014 г. по делото "Ив Роше". Тогава той […]