Той е млад, свръхбогат и иска да промени света: кой е милионерът Антонис Шварц

NetNews

Новината със сигурност много е зарадвала германската Зелена партия – преди броени дни тя получи дарение от половин милион евро, което е най-голямото в историята ѝ. Дарителят се казва Антонис Шварц – наследникът на известния фармацевтичен концерн "Шварц". Какво още се знае за младия милионер?

Историята на семейство Шварц

Антонис Шварц е израснал в Мюнхен. Майка му е гъркиня, бащата е от рода Шварц, основал след Втората световна война едноименния фармацевтичен концерн, който навремето се нарежда сред 80-те най-големи акционерни дружества в Германия и има 4200 служители. През 2006 година семейство Шварц продава компанията на белгийския фармацевтичен концерн UCB за сумата от 4,4 милиарда евро. Навремето сделката привлича вниманието не само с високата цена, но и с подаръка за служителите на концерна – по 10 000 евро за всеки, с изключение на ръководството. Предназначението на бонуса е да успокои хората при продажбата. „Като семейна фирма имаме определен ангажимент към нашите служители", заяви навремето тогавашният шеф на концерна Патрик Шварц-Шюте. Въпросните бонуси излизат на семейството 42 милиона евро.

Антонис Шварц наследява семейното имущество с навършването на 18 години, но докато следва, така и не го докосва. Той учи европейски изследвания в Лондон и мениджмънт в Мадрид, а през 2013 година се премества да живее в Атина. Още по време на следването си богатият наследник размишлява над въпроса как би могъл да промени света към по-добро. Особено след като се сблъсква с апатията на своите колеги, които не се интересували от своята отговорност за бъдещето, а единствено от професионалната си кариера. "Всички искаха да работят в някоя голяма банка и да получават бонуси. А аз осъзнах, че кариерата в концерн не е за мен", споделя Шварц пред германското издание „Виртшафтсвохе". Младият милионер се насочва към проекти в социалната сфера. Заедно с други дарители през 2014 основава в Атина портала „Vouliwatch", който има за цел да направи по-прозрачни не само даренията за партиите, но и дейността на отделните депутати. През 2016 година Шварц основава и фондацията „Guerilla", която оказва подкрепа на активисти и социални движения в Европа.

Парите като вълшебна пръчица

„Като заможен човек имаш възможност да раздвижиш определени неща. Разполагаш с един вид вълшебна пръчица, която ти позволява да предизвикаш промени към по-добро. И е недопустимо да не го правиш в критични времена като днешните", обяснява Антонис Шварц. Около 30% от парите му са вложени в т.нар. Impact Investing – инвестиции, които се ръководят от принципите на устойчивостта, екологията и етиката. А от профила на Шварц в Линкедин става ясно, че от няколко месеца работи като мениджър на свободна практика в новосъздадената фирма Curingshot, която предлага здравословни напитки с джинджифил и куркума. Профилът му разкрива и още нещо: Антонис Шварц не за първи път се ангажира с каузата на Зелените – през 2019 година той дарява на партията 65 000 евро. А миналата година Шварц е един от 83-мата милионери, подписали писмо-апел до политиците да ги обложат с по-високи данъци във времената на пандемия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето срещу кои руснаци са насочени американските санкции

Финансовото министерство на САЩ наложи санкции на седем руски официални лица в отговор на опита за отравяне на опозиционера Алексей Навални, предаде AFP. Санкционирани са шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, първият заместник-ръководител на администрацията на президента Сергей Кириенко, генералният прокурор Игор Краснов, ръководителят на Федералната служба за […]