Турски професор бие тревога: Морското дъно на Босфора е токсично

NetNews

Професор от Истанбулския университет разкри тревожна информация, свързана с екосистемата на Босфорския проток. Рискът за човешкия живот е огромен, каза проф. Гюлшен Алтуг, цитирана от „Хюриет дейли нюз”.

Тя е експерт по морска биология. Алтуг каза, че морското дъно на Босфора е пълно с риболовни такъми, което крие угроза за морските видове и за човека. На дъното, по думите ѝ, има големи количества олово, което във времето се разтваря в солени води.

Оловото от такъмите, използвани за риболов, може да повлияе негативно на хабитата на рибата. „Когато ядем тази риба, ние приемаме в организма си канцероген”, заяви Гюлшен Алтуг. Местният продавач на въдици Серкан Есер заяви, че всеки месец продава повече от 100 килограма грузило за въдици.

Падналите във водата такъми от въдиците никак не са безобидни за екосистемата, защото с натрупване по морското дъно се събират тонове олово. Вреда на екосистемата нанасят не само любителите риболовци, но и професионалистите. Проф. Гюлшен Алтуг каза, че трябва да се обърне сериозно внимание на този проблем. Босфорът, който разделя европейската част на Турция от азиатската, е любимо място на мнозина за риболов. Цената на това удоволствие обаче може да се окаже висока.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Славиша Стоянович: Ще проведа разговор с Наско Сираков

Наставникът на Левски Славиша Стоянович остана изключително разочарован от резултата и недоволен от играта при загубата с 1:2 от Славия в четвъртфинал от турнира за Купата на България. Специалистът намекна, че може и да подаде оставка, като призна, че ще говори с мажоритарния собственик на "сините" Наско Сираков, за си […]