Угур Шахин: “С ваксините ще поставим пандемията под контрол преди следващата зима“

NetNews

Доктор Угур Шахин е съосновател на германската компания BioNTech. В партньорство с Pfizer, BioNTech създаде първата ваксина срещу коронавирус, която беше одобрена за ползване в Европа.

ДВ: Доктор Шахин, какво значение има одобряването на ваксината за справянето с пандемията?

Това е една много важна стъпка – първата одобрена ваксина в Европа е. Това означава, че вече можем да започнем да имунизираме европейското население. Получихме одобрение и в Швейцария. Започваме с ваксинациите и очакваме, че те ще са от полза за ваксинираните хора. Надяваме се, например, още в следващите няколко месеца да улесним хоспитализацията на възрастните хора. Очакваме също така, че щом и продуктите на други производителите са одобрени, ще можем да произведем достатъчно количество дози от ваксините и по този начин да постигнем ниво на имунизациите от между 60 и 70 процента. Това ще ни помогне да поставим пандемията под контрол преди зимата на 2021-2022 година.

ДВ: Появи се нов, по-бързо разпространяващ се вариант на вируса – резултат от мутация. Знаете ли дали вашата ваксина е ефективна и срещу него?

Не знаем, защото не сме тествали. През следващите две седмици ще изградим частица от този вирус и ще можем да преценим дали имунният отговор срещу нашите ваксини е в състояние да я неутрализира. Научно погледнато, вероятността това да се случи е висока, защото, макар този вариант да е резултат от няколко мутации, само 1 процент от релевантния протеин е променен при мутиралия вариант. Това означава, че 99 процента са идентични, а ние знаем, че имунната реакция, която нашата ваксина предизвиква, атакува протеина от няколко страни. Така че вероятността, ваксината да е ефективна, е висока. Но, както казах, до две седмици ще получим резултатите и ще сме по-сигурни.

ДВ: Ако се окаже, че трябва да разработите нова ваксина срещу мутиралия вирус, колко време ще е необходимо?

Технически можем да произведем нова ваксина за около шест седмици. Но разработването вероятно ще отнеме повече време, защото ще трябва да покажем, че новата ваксина срещу мутиралия вирус предизвиква имунна реакция. И трябва да обсъдим с властите дали биха одобрили подобна промяна на ваксината. Това е научна и медицинска дискусия. Но съм сигурен, че ако има нужда от промяна, технологията, която използваме – информационната РНК технология, ще я осигури.

ДВ: Изключително ниската температура, на която вашата ваксина трябва да се съхранява, стана обект на сериозна дискусия. Очаквате ли да се появят усложнения, когато ваксината започне да се разпраща из Европейския съюз?

По никакъв начин. Тези изключително ниски температури не са нещо ново. Транспортирането в сух лед е известно от повече от 50 години. Това не е модерна технология. Това е кутия със сух лед. Има много доставчици на сух лед, което ни улеснява в изпълняването на задачата.

Кутиите се транспортират до обектите и след това медицинският персонал може да извади ваксините от кутиите и да ги прибере в хладилник. Ваксините ще бъдат стабилни в продължение на пет дни и знаем, че има силен интерес към започване на ваксинациите. Така че това не е истинско предизвикателство.

ДВ: Индустриализираните държави се сдобиха с ваксината, но по-бедните страни нямат достъп до нея. Не е ли това несправедливо?

Не, не мисля, че това е вярно. През последните седмици ваксината беше одобрена в повече от 40 държави, включително в икономически развиващи се страни като Мексико или държави в Южна Америка. Ние наистина се стремим да направим нашите ваксини достъпни в световен мащаб. И работим с властите по целия свят, за да сме сигурни, че те ще могат да получат достъп до нашите ваксини.

ДВ: Смятате ли се за супергерои?

Ние сме учени. И науката, която правим, е важна. Но ние не бяхме сами в развитието на тази наука. Мисля, че цялата научна общност е супергерой, и наистина трябва да разглеждаме това не като едно събитие, а като инвестиция в изследвания от толкова много различни учени, допринесли да постигнем всичко това.

ДВ: Самият Вие не сте се ваксинирал още. Защо?

Законово нямаме право да се ваксинираме. Разбира се, имаме го предвид. За нас е по-важно нашите колеги и партньори да се ваксинират, така че целта ни е да произведем повече от 1,3 милиарда дози през 2021 г. И това може да се направи само ако продължим да работим без прекъсване – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. И трябва да сме сигурни, че можем да защитим нашите колеги и членовете на нашия екип от инфекция с COVID-19, защото това би означавало прекъсвания и забавяния в производството на дозите от ваксината. Следователно планираме да произведем отделна партида от контингента на ЕС, за да я доставим на нашите партньори и хората от екипите.

ДВ: Защо нямате право да се ваксинирате?

Знаете, че има приоритетни групи. Не е разрешено приемането на ваксината извън този приоритетен списък. Важно е също така, че дори не ни беше позволено да участваме в клинични изпитвания, защото по закон не е възможно да включим хора от компанията в такива изпитвания, което е правилно. Но сега сме изправени пред предизвикателството да осигурим функционирането на компанията. Аз вярвам, че ще намерим законово и справедливо решение.

Автор: Стивън Биърсдсли

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Жени Живкова: Борисов е попил каквото може от дядо ми, но трябва промяна

Дизайнерът Евгения Живкова, внучка на Тодор Живков и дъщеря на Людмила Живкова, е отказала да бъде вицепрезидент на Румен Радев. Признанието Жени Живкова направи в ефира на предаването "Неделята на NOVA". "Предлагаха ми да стана вицепрезидент на Румен Радев. Няма да кажа точно кой, но бяха хора от БСП", каза […]