Шарл Мишел: ЕС може да активира клаузи за извънредни ситуации заради недостига на ваксини!

NetNews

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел може да прибегне до активиране на клаузи за извънредни ситуации от договорите на Европейския съюз в отговор на недостига на ваксини срещу коронавируса.

Това пише Мишел в писмо до австрийския канцлер и премиерите на Чехия, Дания и Гърция за възможностите да бъде решен проблемът с неизпълнението от страна на фармацевтичните компании на договорените срокове и доставки на ваксини.

"Ако бъде преценено, че е политически уместно, можем да се позовем на чл. 122 от Договора за функционирането на Евросъюза, според който страните членки могат да предприемат извънредни мерки при остри затруднения при снабдяването с определени продукти", пише Мишел.

Според изданието "Политико" това може да означава опит на Брюксел да принуди производителите на ваксини да споделят патентите си.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Илия Златанов с отворено писмо до Бойко Борисов: Какво се случва с "Осемте джуджета"?

Илия Златанов, мажоритарният собственик на група фирми ”Изамет”, най-големият производител на acaнсьори в България и основен персонаж в журналистическото разследване зa нeзaкoннo зaвзeмaнe нa чacтeн бизнec чрeз прoкурaтурaтa "Осемте джуджета", написа отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Припомняме, че пред неправителствения "Антикорупционен фонд" Златанов проговори за рекета, на който е […]