Япония ще излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода

NetNews

Япония планира да излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима 1", съобщи днес правителството, цитирано от световните агенции, предаде БТА.

Ройтерс отбелязва, че това решение вероятно ще разгневи съседни страни като Южна Корея. Изливането на радиоактивната вода в морето повече от едно десетилетие след ядрената катастрофа ще нанесе нов удар на рибарската индустрия в североизточната японска префектура Фукушима, която от години се противопоставя на тази мярка.

Японското правителство увери, че водата, която ще бъде източена, като цяло е изчистена от радиоактивни вещества. Тя отново ще бъде филтрирана за премахване на вредни изотопи и ще бъде разредена, за да отговаря на международните стандарти. Подготовката на операцията ще отнеме около две години. Очаква се източването на водата от резервоарите на авариралата атомна централа да продължи десетилетия. Решението бе обявено около три месеца преди летните олимпийски игри в Токио. Спортни състезания ще се състоят на до 60 километра от АЕЦ "Фукушима 1".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Спират движението по пътя Калотина-Драгоман

От 13,00 до 15,00 часа се спира движението в двете посоки по пътя Калотина-Драгоман, в участъка от 9-ти до 10-ти км, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се ограничава за извършване на взривни работи при 9-ти км във връзка с модернизацията на трасето от км 1+000 до км 15+500, част […]