15 години затвор за един от убийците на журналистката Дафне Галиция

NetNews

Винсънт Мускат – един от тримата подсъдими за убийството през октомври 2017 г. на малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция, беше осъден днес на 15 години затвор в столицата Валета, предаде Франс прес.

Обявявайки присъдата, съдебният състав отбеляза, че е взел под внимание факта, че Винсънт Мускат, който по-рано днес за пръв път се е признал за виновен за убийството, е сътрудничил на полицията и затова прокуратурата е поискала такова наказание, предаде БТА.

На 16 октомври 2017 г. журналистката и блогърка Дафне Галиция, която разследваше корупцията на най-високо ниво в Малта, беше убита с бомба, поставена под колата ѝ.

Трима мъже с досиета – братята Алфред и Джордж Деджорджо и Винсънт Мускат – са обвинени на следващия ден за участие в организирана престъпна група и направа на бомба.

Оттогава те не се признаваха за виновни, до днешния обрат, когато Мускат реши да признае вина.

Четвърти мъж, свързан с делото – Йорген Фенек, бизнесмен и собственик на компанията "17 Блек" (17 Black), беше арестуван през 2019 г. на яхтата си край Малта, докато се опитваше да избяга.

Официално се смята, че Фенек разполага с информация по случая. Някои медии и семейството на журналистката го представят като вероятен поръчител на убийството, но изслушваният по обвиненията срещу него още не са започнали.

Същевременно, арестът на Фенек доведе до поредица оставки на най-високо политическо ниво. Началникът на кабинета на тогавашния министър-председател Джоузеф Мускат подаде оставка през ноември 2019 г., последван от министъра на туризма, а министърът на икономиката беше временно отстранен докато трае разследването.

След това премиерът обяви на 1 декември, че и той ще подаде оставка и напусна поста си през януари 2020 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Такси помете знакова фигура от ГЕРБ на пешеходна пътека в Благоевград

Шофьор на таксиметров автомобил е блъснал бившия председател на ГЕРБ в Благоевград – Йордан Андонов, пише "Региона.бг". Инцидентът е станал около 16.00 часа днес на пешеходна пътека в близост до Градската градина. Йордан Андонов е бил транспортиран към Спешното отделение на местната болница с наранявания по главата и коляното. Източник […]