5 юни 1968 г. Убит е Робърт Кенеди

NetNews

На 5 юни 1968 г. е убит Робърт Кенеди, брат на президента Джон Кенеди, министър на правосъдието на САЩ от 1961 г. до 1964 г.

Смъртта му идва точно, когато обявява победата си на първичните избори на Демократическата партия за кандидат за президент на САЩ в Калифорния.

Робърт Франсис Кенеди е роден през 1925 г. в Бруклин, щата Масачузетс. Учи в много училища, включително и в Лондон, където баща му е посланик. През 1946 г. влиза в „Харвард“, а после учи право в университета на Вирджиния. През 1951 г. започва работа в министерството на правосъдието, а на следващата година води успешно кампанията на брат си Джон за сенатор.

През 1959/60 г. Джон триумфално влиза в Белия дом. Победата изстрелва Робърт към върховете и той става министър на правосъдието. Робърт подхваща безмилостна битка с организираната престъпност и мафията, като често влиза в конфликт с шефа на ФБР Едгар Хувър. Двамата Кенеди работят съвместно, за да разрешат кубинската криза през 1962 г.

Убийството на Джон Кенеди през 1963 г. променя драматично Робърт, но не и решимостта му да остане в политиката. През 1964 г. той печели изборите за сенатор от Ню Йорк, а през 1968 г. се кандидатира за президент. Робърт залага на програма за расова и икономическа справедливост, неагресивна външна политика, децентрализация на властта и социална политика. Той печели повечето първични избори.

В ранните сутрешни часове на 5 юни той обявява победата си в балната зала на хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис, а при излизането си от нея е прострелян фатално от 24-годишния палестинец Сирхан Сирхан и умира часове по-късно.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето обещаният от НАП списък с фирми, свързани със санкционираните по закона "Магнитски"

НАП пусна списък с компании, свързани със санкционираните по закона „Магнитски“. Списъкът съдържа 64 фирми, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, предаде БНТ. Финансовият министър Асен Василев заяви снощи в „Панорама“, че всичко ще бъде публично и списъци със свързаните лица ще бъдат публикувани на сайта на […]