Сделка за милиони за 42 линейки ще има

NetNews

С определение на Върховния административен съд (ВАС) и решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разблокирана поръчката за доставка на 42 нови високопроходими линейки с прогнозна стойност 9 млн. лв. Поръчката се възлага от здравното министерство с пари от ОП "Региони в растеж" и са последните от общо 400 транспортни средства, предназначени за системата за спешна помощ в цялата страна. Процедурата беше спряна от "Екселор Холдинг Груп" ЕООД с жалба, подадена до КЗК на 9-ти ноември тази година. Доводите са ѝ, че в документацията има изисквания, които ограничават конкуренцията, нарушават принципа за равнопоставеност и недопускане на дискриминация, необосновано ограничават участието на стопански субекти. Поиска да бъде наложена мярка "спиране на процедурата". Със свое определение Антимонополната комисия отказа да спре процедурата, което бе отнесено от жалбоподателя във ВАС.

От своя страна Върховният съд потвърди, че няма основание за спиране с аргумента, че отрицателните последици за всички интереси, които могат да се увредят, превишават ползата от нейното налагане. Още повече, според закона възложителят може да сключи договор с избрания изпълнител едва след влизане в сила на всички решения по процедурата и интересите на жалбоподателя ще бъдат защитени в максимална степен до решаването на спора по същество. Точно това решение на ВАС на практика дава зелена светлина на здравното ведомство да продължи процедурата по възлагане. Преди това излезе и решението на КЗК, с което се отхвърля жалбата на "Екселор Холдинг Груп" по същество. Отхвърлят се и подозренията ѝ, че само един производител отговаря на поставените изисквания за два от апаратите.

Фирмата възрази срещу поставеното изискване за минимум клас IP 54 по отношение на "Транспортен респиратор" и "Комбиниран дефибрилатор-монитор", позволяващ запис на ритъма и данни за пациента". Твърди, че на промененото изискване за минимален IP клас, в съвкупност с всичките останали минимални технически изисквания за посочените апарати, биха отговорили по един единствен производител със съответните им модели апаратура, които се представляват от един и същи единствен дистрибутор в България.

С това твърдение вероятно се визира фирмата "МедСис", като на този етап още не е ясно дали тя е подала оферта, пише "Актуално". Според КЗК това изискване се налага от чисто практически съображения – заради предназначението на линейките с висока проходимост и тяхната специфична употреба – при инциденти извън градските и населените места, при лоши метеорологични условия като сняг, дъждове, ниски температури, неасфалтирани черни пътища с висока запрашеност.

"Експлоатацията им в такива условия, различни от обичайните в урбанизираните територии, на запрашеност и дъжд и при оказване на спешна помощ извън линейката е често комбинирано с работа на открито на двата основни медицински апарата – Транспортен респиратор и Комбиниран дефибрилатор-монитор, което изисква съответни критерии за защита, спрямо оборудването в стандартните линейки. Клас на защита IP 54, съгласно кодовата международна маркировка за ниво на защита, означава защита от прах и водни пръски от всички посоки, като при наличието на тези условия се очаква да бъдат използвани двата апарата", сочат от Антимонополната комисия.

Пред КЗК възложителят е посочил линкове към спецификации на Транспортен респиратор, притежаващ защита от проникване на течност и твърди частици минимум клас IP54, на трима различни производители. Посочени били и линкове към спецификации на Комбиниран дефибрилатор-монитор със защита от проникване на течност и твърди частици минимум клас IP54 на четирима различни производители.

Решението на Комисията подлежи на обжалване пред ВАС, но ако МЗ сметне за необходимо, поръчката може да продължи. Припомняме, че доставка на въпросните 42 линейки се обявява за трети път. Първият беше през март 2018-та година, когато нямаше нито една подадена оферта. Вторият беше през октомври същата година. Тогава се явиха двама кандидати и подадоха оферти – "Медик инженеринг и сървисиз" ДЗЗД (с участието на "Метаинженеринг" ЕООД, "Давид ЕК" ЕООД и "Медицинска техника инженеринг" ООД) и едноличното дружество "Екселор холдинг Груп".

Те обаче бяха обявени за неотговарящи на предварително обявените условия, тъй като предложените от тях линейки не съответствали на изискванията на възложителя. Заради това предишният министър на здравеопазването Кирил Ананиев прекрати процедурата. Турската компания "АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ ВЕ ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ ВЕ ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК", която направи опит да спре първата, цяла поръчка на МЗ – за доставка на 400 линейки с обща стойност почти 48,7 млн. лв. без ДДС, във втората процедура бе партньор на "Екселор Холдинг Груп" ЕООД.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отиде си известен български мим

Почина известният български мим Вельо Горанов на 74 години. За кончината на актьора съобщиха негови близки, предаде Dariknews.bg. "Бог избра да те вземе при себе си в най-Светлия Християнски празник. Нека те упокои в лоното на праведните! Да е Светлина по пътя ти! Да е светла паметта ти! Ще останеш […]