Северен поток 2: Ще успее ли западът да „убие“ тръбата на Путин?

NetNews

Сагата за „Северен поток 2“, газопроводът между Русия и Германия, минаващ по дъното на Балтийско море, е заседнала толкова дълго, че е оприличена на куфар на летище без дръжка – невъзможно е да го изоставите, но е и невъзможно да го пренесете напред. Повечето от оригиналния състав на лидерите, замесени в него – Жан-Клод Юнкер, Ангела Меркел, Матео Ренци, Дейвид Камерън, Петро Порошенко – напуснаха политическата сцена. Само един политик е оцелял в цялата история: Владимир Путин, руският президент, който е майстор на метода разделяй и владей.

За първи път обявен през 2015 г., газопроводът на стойност 11 милиарда, собственост на подкрепяния от държавата енергиен гигант Газпром, е построен за пренасяне на газ от Западен Сибир, удвоявайки съществуващия капацитет на газопровода „Северен поток 1“ и поддържайки топли 26 милиона германски домове на достъпна цена.

Но единственото нещо, което този тръбопровод не е, както неубедително твърди бившият германски канцлер Меркел, е чисто търговски проект. Това има огромни геостратегически последици, като за всеки сантиметър тръба се води ожесточена политическа и правна битка.

Всъщност малко инженерни проекти повдигнаха толкова много въпроси: възстановяването на постсъветската империя, климатичната криза, американския тормоз над Европа, емоционалната прегръдка на Германия от Русия, законните правомощия на Европейската комисия, корпоративно лобиране, енергийни прогнози и Монополният модел на Газпром. Най-яростните му критици го описват като съвременно предателство от мащаба на пакта Молотов-Рибентроп от 1939 г.

Предавайки на Путин такъв потенциален лост върху европейската енергийна сигурност, се твърди, че 1200-километровият тръбопровод оставя Свободна Европа на неговата милост. Ако Путин иска нова Ялта, ново уреждане на границата с Европа, тогава газът и зависимостта на Европа от руските резерви ще се превърнат в средство за постигането на целите му. Критиците на „Северен поток 2“ казват, че не става дума толкова за създаване на допълнителен капацитет, колкото за изместване на основния съществуващ път за руски газ към Европа, който минава през Украйна.

Други казват, че това е хипербола и Русия ще открие, че ако използва газа като геополитическо оръжие, Европа има много алтернативни източници.

Строителството на газопровода беше завършено през септември след много отлагания и правни препятствия. Но бордът на „Газпром“ сега чака окончателно законно разрешение от германските регулатори, за да започне да изпраща газ по тръбопровода до признателните германски потребители. Това разрешение се превърна в обект на ранна борба в рамките на новата германска коалиция, станала още по-интензивна от заплахите на Путин за суверенитета на Украйна.

Балансът на силите е толкова променлив, че е възможно, макар и малко вероятно, в последния момент проектът да бъде блокиран завинаги, оставяйки „Газпром“ и петимата му европейски съинвеститори с блестящ бял слон на дъното на Балтийското морско дъно – дете от различна епоха, упрек към имперските престъпления на Путин.

Ако нещо такова се случи, това ще бъде голяма победа за украинската независимост. Откакто беше предложен газопроводът, само една година след инвазията в Украйна от Путин, Киев яростно лобираше срещу идеята.

Украйна се опасява, че заобикаляйки собствения й газов маршрут от Русия до Европа, новият газопровод – част от по-широка руска стратегия за прекъсване на връзките с постсъветските републики – ще я лиши от крайно необходими транзитни такси, равняващи се на 4% от нейните БВП.

Киев също така твърди, че газопроводът ще увеличи контрола и дела на Русия на европейския газов пазар и следователно ще даде на Путин шанс да постави ботуша си върху трахеята на Европа. Газопроводът има годишен капацитет от 55 милиарда кубически метра – повече от половината от 95 милиарда кубични метра газ, които германците са консумирали през 2019 г.

Украйна намери готови съюзници за каузата си в Полша, балтийските държави, със закъснение Италия, Обединеното кралство, както и критичната Европейска комисия. Всички те посочват спирането на руския газ през 2006 г. и януари 2009 г., както и неотдавнашните заплахи на Путин към Молдова, като доказателства, че Русия няма да покаже никакво угризение да спре газовите кранове, за да си осигури геостратегическо предимство.

Лобирането на Киев доведе до въвеждането на санкции от САЩ съгласно Закона за защита на енергийната сигурност на Европа (PEESA) през декември 2019 г. Тогава строителството на тръбопровода беше спряно за година и половина, тъй като швейцарският изпълнител, който полагаше газопровода, се отказа. Загрижеността на германското правителство беше толкова голяма, че в частно писмо от 7 август 2020 г. Олаф Шолц, тогава финансов министър, а сега германски канцлер, предложи на тогавашния министър на финансите на САЩ Стивън Мнучин Германия да финансира изграждането на два терминала за течен природен газ в Германия с цели 1 милиард евро в замяна на това САЩ да сложат край на пречките си за Северен поток. САЩ отдавна лобираха за повече износ на втечнен природен газ за Германия.

Доналд Тръмп отхвърли германското предложение, като каза на Меркел, че трябва да спре да храни звяра. На среща на върха на НАТО през 2018 г. той се оплака: „Почти 70% от Германия ще бъде контролирана от Русия с природен газ. Кажете ми, подходящо ли е? Предполага се, че трябва да се пазим от Русия, а Германия излиза и плаща милиарди и милиарди долари годишно на Русия.“

Първоначално подходът на администрацията на Байдън беше приемствен, копирайки твърдата линия, възприета от Тръмп и призовавайки Европа да не става уязвима за руско енергийно изнудване.

Но до май линията омекна. Германската дипломация работеше. На 19 май Антони Блинкен, държавен секретар на САЩ, отмени санкциите срещу главния изпълнителен директор на Северен поток Матиас Варниг, председател на Северен поток 2 и близък приятел на Путин, като обясни, че иска да даде време на дипломацията да заработи. До 7 юни Блинкен каза, че газопроводът е свършен факт, а на 21 юли, седмица след срещата с Меркел в Белия дом, Байдън вдигна изцяло санкциите като й подарък за прощаване.

Оплакавайки се, че е бил намушкан в гърба, твърдение, което не се чува за първи път от съюзник на САЩ по отношение на Байдън, президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че Украйна е била извадена от процеса на вземане на решения, нещо, което САЩ оспорват.

Съгласно споразумението, което Меркел постигна с Байдън, Германия обеща да настоява за удължаване на руско-украинското споразумение за транзит на газ за 10 години, както и да внесе 175 милиона долара в нов зелен фонд за Украйна за подобряване на енергийната си независимост с възобновяеми източници. „Ако Русия се опита да използва енергията като оръжие или да извърши допълнителни агресивни действия срещу Украйна“, се казва още в изявлението, „Германия ще предприеме действия на национално ниво и ще настоява за ефективни мерки на европейско ниво, включително санкции, за ограничаване на руския износ способности към Европа в енергийния сектор, включително газа“. Меркел каза, че тези уверения се отнасят не само за нейната администрация, но и за нейния наследник.

Амос Хохщайн, старши съветник на Байдън за глобалната енергийна сигурност, по-късно оправда прагматизма на Байдън, като каза: „Идеята за постигане на съвместно изявление с Германия беше признаването на реалността на завършването на самия газопровод, разбирайки, че агресивните действия от страна на Съединените щати вероятно не са променили резултата и може би само биха го забавили. Така че да погледнем реалността, да я разберем и да създадем нещо със споразумение с Германия, което би ни позволило да продължим да защитаваме значителните интереси, които Европа има, които имат Съединените щати, да защитаваме сигурността на Украйна, като същевременно се справяме и смекчаваме лошите последици и заплахите, които може да представлява „Северен поток 2“.

Това решение е многократно поставяно под въпрос, включително в Обединеното кралство. Байдън реши да даде своята неохотна благословия на газопровода тази пролет, точно в момент, когато Путин за първи път започна да масира войски на границата с Украйна. Той също така даде зелена светлина точно когато германската зелена партия, която е категорично против тръбопровода и е решена да поведе Германия в нова външнополитическа посока, се изкачи в допитванията, за да стане най-голямата партия преди изборите през септември. Беше странен момент за Вашингтон да изпрати пораженчески сигнал до Аналена Бербок, лидера на Зелената партия, и тя не се въздържа да критикува решението на Байдън като такова, което ще раздели Европа.

Байдън също не беше направил малко, за да отговори на ядосаните републикански сенатори, които подкрепят санкциите срещу „Газпром“ като необходимост за националната сигурност. Сенатор Тед Крус, републиканецът от Тексас, който е автор на законопроекта, задължаващ санкциите на САЩ по проекта за газопровода, отхвърли логиката на Байдън. „Беше завършен на 95% през декември 2019 г., когато приехме санкциите, и го спряхме. А 95% завършен тръбопровод е 0% завършен. Видяхме, че в продължение на една година той остана парче метал на дъното на океана, докато Байдън не беше избран„.

Като отмъщение Круз изпрати писма до германските фирми, работещи по проекта, заплашвайки със санкции, които ще унищожат техните компании. Той също така задържа всички номинации на Байдън за висши постове в Държавния департамент, наранявайки американската дипломация. Този ход постави близо 30 номинирани в лимбо, както и много страни без утвърдени американски посланици. Противостоянието приключи едва когато на Круз беше обещано гласуване в Сената за повторно налагане на санкции до средата на януари. Круз ще се нуждае от 60 гласа „за“.

Изчисленията на Байдън бяха разбираеми. Той искаше да поправи оградите с Германия и да потърси нейната подкрепа за Китай. В процеса той знаеше, че ще разстрои Украйна, но, както показа с Aukus – Индо-тихоокеанският пакт за сигурност, който изключва французите – екипът на Байдън за национална сигурност е доста склонен да пренебрегва съюзниците си в интерес на фокусирането върху големия стратегически конкурент – Китай.

Германските Зелени също бяха дълбоко разочаровани, че Държавният департамент е преглътнал аргумента на германския дипломат, че газопроводът е неудържим. Да, „Газпром“ беше почти в непосредствена близост до финалната лента, но все още имаше значителни регулаторни препятствия в Германия и ЕС.

Но оттогава внимателно изграденото равновесие на Меркел е нарушено от три събития: рязко покачване на цените на газа в Европа, подхранвано от бума на търсенето в Азия, подновеното струпване на руските войски на границата с Украйна и пристигането на Зелените в коалиционното правителство. „Северен поток 2“ отново е на косъм. Шолц, сега германски канцлер, остава привърженик на проекта, но той, Байдън и лидерите на Г-7, в търсене на начини да възпират Путин, се обединиха в думите, че всяка инвазия в Украйна ще доведе до неговото спиране, а не отмяна. Това едва ли е спорно.

Истинският въпрос е дали Зелените, по ирония на съдбата, заедно с републиканците в САЩ, могат да убият проекта напълно. За да направят това, ще е необходимо драматично предизвикателство за начина, по който Германия гледа на Русия.

В книгата си „Проблемът с Русия на Германия“ Джон Лоф, сътрудник на Chatham House, проучва как емоционалната връзка на Германия с руското общество и култура е допринесла за желанието на германците да прочете погрешно посоката, в която се движи Русия. Говорейки неотдавна в Chatham House, той твърди, че „това е странна комбинация от емоции – исторически страх от Русия, чувство за вина за престъпленията на нацистите, благодарност към Москва, че е позволила обединението на Германия да се случи, когато се случи и с такива бързина и голяма доза сантименталност, основана на харесването на руската култура. Тогава имаше икономическа логика – исторически Германия разполагаше с технологията, а Русия с ресурсите, и това създава някаква естествена взаимодопълняемост между двете страни. И накрая – има широко разпространено схващане, че Ostpolitik (нормализирането на отношенията между Федерална република Германия и Източна Европа) от края на 60-те и 70-те години на миналия век сложи край на Студената война. Като облекчава напрежението, изгражда контакти, търгува повече, в крайна сметка Русия ще бъде рационален актьор$. Има почти религиозно вярване, че тъй като Русия се нуждае от пазари, а Германия се нуждае от руски газ, взаимната зависимост ще осигури стабилност.

Лоу твърди, че за Германия е много трудно да приеме, че Русия непрекъснато се движи в авторитарна посока. „За да направите това, ще трябва да промените политиката и да признаете, че имате работа с много по-труден партньор“.

Всъщност инстинктът на Меркел, според нейния дългогодишен главен съветник по външна политика Кристоф Хойсген, който говори пред Der Spiegel, винаги е бил да има предвид какво е поносимо за Русия. Поради тази причина тя се противопостави на плана за действие на НАТО за Украйна, предоставянето на нападателни оръжия и продължи да твърди, че „Северен поток“ не застрашава енергийната сигурност на Европа.

Това мислене, според Ралф Фюкс, директор на Германския център за либерална модерност и близък до Зелените, се доближава до предоставянето на Русия с право на вето.

Но с пристигането на Бербок във външното министерство и Робърт Хабек, нейният съюзник, в гигантския отдел по изменение на климата, той твърди, че ново поколение мощни гласове, които се противопоставят на продължилата десетилетия доминация на така наречената Russlandversteher, са излезли на преден план.

За да спечелят, Зелените трябва да се изправят срещу своите старши коалиционни партньори, СДП. Герхард Шрьодер, 77-годишният бивш германски канцлер на SPD, е председател на комитета на акционерите на Nordstream, пост, който той зае седмици след напускането на публичната длъжност. Защитата на Шрьодер на проекта е безусловна. Попитан например за връзката между газопровода, нещо, което той описва като европейски проект, и отравянето на руския дисидент Алексей Навални, той каза: „Едното няма нищо общо с другото“, добавяйки, че нищо не е научно доказано относно отравянето. Не е изненадващо, че Навални описва Шрьодер като „поръчка на Путин“. Той посочва, че истинските бенефициенти на „Северен поток 2“ няма да бъдат само морално корумпирани германци, но санкционирани от САЩ руски олигарси.

Застъпничеството на Шрьодер за проекта е напълно типично за мнението на SPD. В продължение на много години тормозът на Тръмп над Германия направи това лесен аргумент за участие в партия, решена да защитава германския суверенитет. Той осигури щит за онези в СДП, които защитаваха по-близките отношения с Русия на базата на Вандел дурч Хендел – промяна чрез търговия.

Франк-Валтер Щайнмайер, германският президент, например, защитава проекта, цитирайки изречението на Хенри Кисинджър, че добрите дипломати търсят допирни точки във външната политика, „за да превърнат лошото настояще в по-добро бъдеще“.

„И двете страни трябва да помислят дали този мост може да бъде съборен напълно и без замяна“, каза той наскоро. „Мисля, че разбиването на мостове не е признак на сила. Как трябва да повлияем на ситуация, която възприемаме като неприемлива, когато прекъснем последните връзки?“

Бившият германски външен министър Хайко Маас, също от SPD, представи газопровода като средство за поддържане на връзка с Русия. „Стратегия за изгорени мостове“, каза той, „е не само погрешна, но и опасна, тъй като това би тласнало Русия към тясно икономическо и военно сътрудничество с Китай.“

Понякога този подход води до успокоение. Бившият премиер на щата Бранденбург Матиас Платцек, социалдемократ, кацна в гореща вода през 2014 г., когато каза, че „анексирането на Крим трябва да бъде уредено със задна дата съгласно международното право, така че да е приемливо за всички“. Платцек беше и председател на бизнес лобито на Германско-руския форум.

Но най-големият ентусиаст беше Мануела Швезиг, министър-председател на Мекленбург-Западна Померания, която многократно се сблъсква със Зелените. Тръбопроводът стига до сушата в нейния щат на морското пристанище Мукран, в най-североизточната част на Рюген. Тя е била а водещ адвокат, празнува Деня на Русия всяка година и дори създава фондация за защита на фирмите от санкциите на САЩ, която носи заглавието Фондация за опазване на климата и околната среда. Личната популярност на Швезиг не е накърнена от подкрепата й за тръбопровода.

„Ако искаме да излезем от ядрената енергия и въглищната енергия, имаме нужда от газ поне за преходен период“, каза тя.

Така че, за да спечели Бербок, не само трябва да се изправи срещу коалиционните си партньори, но и да спечели спор с германската общественост, много от които са съгласни с Швезиг и са скептични, че страната може да си позволи да се откаже от ядрената енергия, въглищата и газа по едно и същото време.

Но Бербок има влиятелни съюзници сред енергийните синоптици. Дирк Меснер, ръководител на германската агенция за околната среда UBA, през август каза, че NS2 скоро може да бъде остарял поради причини, свързани с политиката в областта на климата. „Северен поток 2″ може бързо да се превърне в нещо като динозавър сред енергийните проекти, защото искаме да имаме нетни нулеви емисии до 2045 г.

Най-важният потенциален съюзник на Бербок е Европейската комисия и законът. Години наред комисията и „Газпром“ са в противоречие. Руската компания се опита да избегне регулаторната мрежа на ЕС с аргумента, че енергийната директива от 2019 г. не се прилага за газопровода. Газпром се провали и сега на германският регулатор заедно с ЕС ще му отнеме шест месеца, за да реши дали газопроводът отговаря на законодателството на ЕС. Други компании са получили разрешение да представят своите аргументи пред германския регулатор, включително украинския оператор на газова мрежа GTSOU и полския PGNiG.

Влизат в действие цяла поредица от регулаторни изисквания на ЕС относно достъпа на трети страни, разделянето на собствеността и прозрачността на тарифите. Разделянето изисква собствениците на тръбопроводи да се различават от доставчиците на газа, протичащ в тръбите, нещо, на което „Газпром“ се противопоставя.

„Ясно е, че европейското енергийно законодателство се прилага и за този проект, разделянето на търговията и транспорта е ясно уточнено“, каза Свен Гиголд, новият влиятелен държавен секретар на Германия по икономическите въпроси в министерството на изменението на климата.

В страна, където върховенството на закона има значение, Хабек също вижда начин да убие проекта: „Целта на законите е да предотвратят монополите и зависимостите. Мрежата и операциите трябва да бъдат отделни и за този тръбопровод, а това не е така. Имаше голям политически натиск при последното федерално правителство да одобри „Северен поток 2″. Въпреки това той не е в експлоатация. Федералната мрежова агенция ще провери документите в съответствие със закона – както трябва“.

В евентуален опит да въоръжи регулатора, каза Шмид, „Газпром“ не печели, като предоставя допълнителни обеми по маршрута на Беларус, Полша или Украина. „Те имат достатъчен капацитет на тръбопровода, който биха могли да използват в момента, но не са. Те не са нарушили договорите си, но не са следвали нормалната пазарна динамика, като резервират допълнителен капацитет.“

„Северен поток 2“ го чака мащабна съдебна битка, а междувременно куфарът без дръжката чака съдбата си.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Коренно различен пенсионен модел ще взриви системата, смята Калфин

Предколедно обещание към пенсионерите – няма да има възрастен човек, който да получава по-малко пари от 1 януари от взиманите досега. Вицепремиерът Асен Василев пък заяви, че до юни трябва да има нов модел за пенсионно осигуряване, устойчив във времето. „Това с пенсионния модел не го разбирам. Чух от министъра […]