Секретно писмо от САЩ

NetNews

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан са изпратили съвместно секретно писмо до ливанския президент Мишел Аун, в което настояват да бъдат взети спешни мерки за извеждане на страната от политическата и социалната криза, пише френският седмичен вестник Le Journal du Dimanche, цитиран от агенция "Фокус".

Според вестника решението за изпращане на поверителното послание е взето от първите дипломати на двете страни миналата сряда по време на разговори във Вашингтон, на които те са заявили пълно съвпадение на възгледите за подхода към ливанския проблем. Писмото е изготвено от помощници на двамата министри в строг тон и съдържа искане за назначаване на нов министър-председател, способен да проведе реформите в страната, които ливанската общественост отдавна изисква. Писмото е много кратко, текстът му се състои само от няколко абзаца. По настояване на Льо Дриан съобщението съдържа напомняне за скорошно решение, взето на среща на външните министри на ЕС, според което от края на юли общността може да приеме санкции срещу ливанските лидери, които блокират нормализирането на ситуацията в страната.

Според Le Journal du Dimanche, миналия четвъртък писмото е било лично предадено на Мишел Аун от френския и американския посланици в Бейрут. Вестникът обръща внимание на факта, че само няколко часа по-късно ливанският премиер Саад Харири се отказа от съставяне на правителството и подаде оставка. Политическият вакуум в Ливан се запазва от 10 август миналата година след оставката на кабинета, ръководен от Хасан Диаб, на фона на трагичните последици от експлозията в морското пристанище Бейрут. Сунитският политик Харири, който беше назначен за нов министър-председател на 22 октомври, и президентът Аун не успяха да се споразумеят за състава на новото правителство. Политическата криза изостря и без това изключително тежката социално-икономическа ситуация в страната. На фона на съобщенията за оставката на Харири ливанският паунд спадна рязко спрямо щатския долар.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Говорителят на служебния кабинет: Как да дисциплинираш тази система, ако не влезеш грубо в нея?!

"Виждаме, че има проблем в правораздавателната система. Очевидно има проблем в прокуратурата, трябва да се направят промени. Но това не може да бъде направено от служебното правителство… Имаме парламент, той има ключова задача – какво се прави в правосъдната система, там ли е мястото на прокуратура. Ако в системата на […]