Сексът е мощен инструмент за …

NetNews

Добрият секс укрепва връзката и благодарение на него човек се чувства нужен. Най-често за усещането за пълно щастие и положителен поглед върху света не ни достига именно това. Сексуалните преживявания са изключително важни за нашето здраве и могат да се превърнат в антикризисен инструмент. Какви ползи още има от секса, разказва Изабелла Вит-Косовска в списание Newsweek Polska, цитирано от trafficnews.bg. След хубав секс се чувстваме отпуснати като след релаксираща гимнастика, масаж или сауна. Страховете ни напускат, повишава се самочувствието, засилва се усещането за вътрешно благополучие и сияем.

Как сексът предпазва човек от стреса?

Това е резултат от действието на няколко фактора, а процесът започва с феромоните, тоест с аромата на партньора. След това идва ред на хормоните, като на първо място са фенилетиламин, е отговорен за страстта, и окситоцин, който създава чувството на привързаност (към партньор или дете). Така изглежда нашият любовен коктейл. Интимната близост може да се превърне в наш личен инструмент срещу кризата, тъй като ни позволява да преодолеем последиците от стреса. Изследователи от университета в Цюрих са измерили нивото на кортизол при 51 двойки и са ги сравнили с резултатите от прекараното заедно време. Най-ниското ниво на кортизол е регистрирано при хората, които са имат повече физически контакт (държат се за ръце или правят секс). Установено е, че близостта създава своеобразна защита от стреса, включително на работното място. Затова не е за чудене, че в прогресивната Швеция, където отделят специално внимание на жизнения баланс и душевното равновесие, общинският съветник на градчето Евертурнео Ерик Мускос е предложил на всички работещи да се даде по един час платена почивка, за да могат да се приберат вкъщи и … да правят секс с партньорите си. Политикът смята, че това ще помогне за заздравяването на отношението между хората. Предложението все пак било отклонено. Сексът е мощен инструмент и има огромен потенциал в областта на изграждането на отношения, твърди Беата Врубел от медицинския университет в Силезия. Това не е отделен акт сам по себе си, а част от нашето ежедневие: подготовката за него се извършва 24 часа в денонощието. Всички елементи на връзката трябва да бъдат хармонично комбинирани, на първо място, трябва да си позволите да се наслаждавате на връзката. Процесът на интимно сближаване може да включва усмивка, еротичен разговор, масаж, поглаждане, галене, всичко, което доставя удоволствие. Нашите сетива са настроени към сексуални преживявания, към взаимодействие с друг човек, когато възникне влечение, обяснява сексологът.

Нарушеното полово влечение е много сериозен проблем, а основната причина за него е хроничният стрес и повишеното количество кортизол.

Стресът намалява привличането, но ако успеем постепенно да отпуснем тялото, мозъкът също ще се отпусне.

Учените са установили, че в организма на хората, които отделят повече време за прегръдки и целувки, намалява хормонът на стрес. Много често е от значение просто хората да бъдат един до друг и да покажат подкрепа. Чувството за тревожност намалява даже при обикновен разговор. Всички тези действия не водят задължително до полов акт, но когато разказваме за своите нужди, изграждаме доверие и правим отношенията по-близки. Сексуалните преживявания са много важни за здравето на хората. Сексът увеличава нивото на основни антитела в организма. Ако човек прави секс поне веднъж седмично, нивото на имуноглобулин А се увеличава с 30 %. Той защитава организма от вируси и патогенни бактерии, прави човек по устойчив срещу инфекции. Сексът помага за намаляване на кръвното налягане и помага за развитието на различни видове мускули.

Какво предизвиква сексът?

На първо място намалява артериалното налягане, сваля нивото на стрес и тревожност, повишава нивото на важни антитела, укрепва имунитета, оказва положително въздействие върху сърцето, помага да се изгорят калориите, подобрява качеството на съня и мозъчната дейност, облекчава болките, помага за развитието на различни групи мускули.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Интер сменя Лукаку с Марсиал

Интер вече работи по намирането на заместник на Ромелу Лукаку. Белгиецът е много близо до трансфер в посока Челси, а напускането му ще остави сериозна дупка в атаката на “нерадзурите”. Затова шефовете на клуба вече работят по привличането на Антони Марсиал за негов заместник, твърди “Мирър”. Бъдещето на Марсиал в […]