Сергей Лавров: Ако България постави идеологията над интересите на народа си – това е неин избор

NetNews

Повечето ключови партньори на Русия са се съгласили да плащат за доставките на природен газ в рубли. Отказът на България и Полша да го направят е техен избор, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от БНР.

В интервю за телевизия “Ал Арабия” Сергей Лавров заяви, че предложената от Русия нова схема на плащане за газа е била необходима, за да бъде предотвратено “продължаването на безсрамния грабеж от страна на Запада”.

Според него замразявайки половината от валутните резерви на Русия в размер на 300 милиарда долара, западните страни са си присвоили парите, с които преди това са купували руско синьо гориво.

До края на март европейските компании плащаха за газа в долари и евро, като превеждаха съответните суми по сметки на “Газпром” в западни банки.

Новата схема влезе в сила на първи април и предвижда доларите и еврото да постъпват по сметки в руската “Газпромбанк”, която да ги конвертира в рубли на Московската борса.

България и Полша се отказаха от новата схема, а “Газпром” прекрати газовите доставките за тях.

Лавров каза, че ако двете страни поставят идеологическите си амбиции над интересите на своите народи и своите бюджети, то това е техен избор.

Сергей Лавров смята също, че преговорите между Москва и Киев по гаранциите за сигурност биха могли значително да напреднат, ако Киев е бил „честен преговарящ“. Според него украинските представители постоянно са изменяли позициите си.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

До края на годината се очаква да заработи медицински хеликоптер

Първият медицински хеликоптер за спешна помощ трябва да бъде доставен и оборудван до края на годината, съобщават от БНР. Промените в системата предвиждат също предварително запазване на места в болниците за превозваните пациенти, обясни председателят на здравната комисия в парламента и депутат от „Продължаваме промяната“ доц. д-р Антон Тонев. „Искам […]