Сериозен риск от лавини: Трима души бяха повлечени на Мальовица

NetNews
Сериозен риск от лавини: Трима души бяха повлечени на Мальовица

Снимка: БГНЕС

Трима души са били повлечени и частично затрупани от лавина на Мальовица, съобщи председателят на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил Момчил Панайотов във Facebook профила на организацията.

Инцидентът, станал в района на връх Камилата в Мальовишкия дял, за щастие се е разминал без сериозни последствия. На склон със северозападно изложение четирима скиори при пантене нагоре неволно са предизвикали свличане на снежната маса. Трима са били частично затрупани, като успели да се изровят сами. Фронтът на лавината е бил около 20 м, а дължината – близо 70 метра, пише „24 часа“.

Панайотов допълва, че в момента в планината има сериозен риск от лавини.

„Вчерашното предупреждение се е оказало съвсем вярно – преди малко разбрах за лавина с трима повлечени и частично затрупани човека на Мальовица! Remote trigger (задействане от разстояние), което е вероятен признак и за слаб слой под снежната дъска! Изложението е цялостно западно, но със северен компонент! По думите на хора, които са огледали района „всичко изглежда заредено“, написа Момчил Панайотов.

По думите му, сходна лавина е имало и вчера, но за щастие без да има повлечени хора.

„Проблемът вероятно го има на много други места в Рила! Съветът ми е да внимавате много и да сте консервативни при избора на маршрут следващите дни, особено предвид пръхкавия сняг, който „крие“ опасността и очакваното хубаво време! Планината е там, стръмните спускания няма да избягат, моля не рискувайте! Благодарим и за споделянето на информация!“, съветва още председателят на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Без задължителен технически преглед за автомобилите в Русия

Снимка: БГНЕС Руският президент Владимир Путин подписа закон за отмяна на задължителния годишен технически преглед на личните превозни средства. Текстът беше приет от двете камари на парламента на 22-и и 24-и декември и засяга около 50 милиона автомобили и мотоциклети в Руската федерация. Техническият преглед остава задължителен за таксита и […]