Сигнал до Минеков за застрашената историческа гара в Нова Загора

NetNews

Общинският съветник от „Демократична България“ в Нова Загора Кремена Петрова поде с нова сила инициативата за запазването на историческата сграда на жп гарата в града. Днес тя се срещна със служебния министър на културата Велислав Минеков, за да го запознае с плановете за разрушаването ѝ.

Действията на Кремена Петрова са в отговор на намерението на общината да построи изцяло нова сграда на мястото на съществуващата от 1918 г. Това една от първите гари в страната, с характерния за архитектурата по това време облик. Конструкцията е стабилна, но се нуждае от основен ремонт.

За съжаление в последните години сградата не е поддържана и покривът е протекъл. „Настоящото окаяно състояние на гарата е резултат от безхаберие и неглижиране на проблемите, но и знак за отношението на местната власт към важни за историята на града и общината сгради, които носят духа на различни епохи“, се казва в открито писмо по проблема.

„От няколко години темата е във фокуса на общественото внимание. Имаше подписки и дори анкета. Какво показа тя, така и не стана ясно, защото прозрачното управление и реалният контакт с хората са непостижими величини за местната изпълнителна власт от ГЕРБ“, пише Кремена Петрова.

Настоящата гара се вписва стилистично и в цялостната среда на предгаровия площад с околните здания. Тя не е паметник на културата, но е задвижена процедура да стане такъв. Сега на нейно място се предвижда да бъде построена изцяло нова сграда, която няма общо с архитектурния облик на гарата. Проектът е за 2.7 млн. лева и ще се изпълнява от ВДХ АД, която е наследник на „Водстрой 98“, свързвана с Делян Пеевски.

Министър Минеков пое ангажимент да информира за казуса министрите на транспорта и на регионалното развитие, тъй като сградата попада в активите на НКЖИ, а бъдещият ремонт се изпълнява по програма на МРРБ за цялостна реконструкция на железопътното трасе. „Защо с европейски пари ще рушим, а няма да съграждаме? Този ли е начинът да бъдат усвоявани еврофондовете? И в името на какво се прави това? Не, новото предложение няма как да бъде по-добрият избор, единствено и само защото е ново“, се казва още в отвореното писмо.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Важна информация за пътуващите в Испания

Считано от 10.06.2021 г. всички лица над 12-годишна възраст, които влизат на територията на Кралство Испания от рискови страни, включително от България, се допускат при представянето на един от следните документи: – документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 /14 дни след поставянето на последната доза/. За завършена ваксинационна схема […]