Сирия ще открие посолства в несъществуващи държави

NetNews

След като призна самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), Сирия обмисля въпроса за откриването на свои посолства в тях, заяви в интервю за ТАСС сирийският посланик в Москва Рияд Хадад.

Дипломатът отбеляза, че Дамаск е готов да работи за изграждане и укрепване на отношенията с ДНР и ЛНР на основата на взаимното уважение и общите интереси. И двете държави не са признати международно, въпреки опитите на Русия по насилствен начин да ги анексира към своята федерация. Това са украински земи, които временно са окупирани от руските военнопрестъпници.

„Проучва се въпросът за предприемането на конкретни стъпки за откриване на посолства и за обмен на дипломатически представители“, каза Хадад. Посланикът напомни, че президентът на Сирия Башар ал Асад изрази готовност да признае ДНР още в края на миналата година, когато в Дамаск пристигна руска парламентарна делегация, включваща и представител на ДНР.

„Решението да се изградят отношения с ДНР беше взето с оглед на това, че украинската криза представлява проблем, създаден от западните страни, начело със САЩ, които искат да разделят народите и да подкопаят националната сигурност на Русия. Противопоставянето на политиката на Запада е от общ интерес за всички народи, които се изправят срещу хегемонията и се борят с нея с всички възможни средства“, отбеляза Хаддад. Сирия призна ДНР и ЛНР на 29 юни.

Сирия е една от малкото държави в света, които поддържат приятелски отношения с режима на Владимир Путин. За това си има логично обяснение – Путин оказва военна подкрепа на Асад през последните години, избивайки цивилни на сирийска земя в гражданската война, започнала през 2011 г. Режимът на Асад следва пропагандната линия на Кремъл, според която западните страни са предизвикали инвазията на руската армия в Украйна. В гражданската война в Сирия бяха извършени зверски престъпления срещу цивилното население от страна на режима на Асад и руските военни. Огромен е броят и на убитите деца. Руската армия и в Украйна използва същата военна тактика – тероризиране на цивилното население с цел капитулация, докато лъже обществеността, че атакува „само военни обекти“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

„Иранския Хълк“ си намери съперник на боксовия ринг в лицето на „Казахстанския титан“

Саджад Гариби все пак ще се появи на боксовия ринг след проваления мач срещу Мартин Форд, като този път той ще премери сили срещу Алмат Бахитович Джуманов, научихме от профилите им в социалните мрежи. Двамата са особено колоритни с внушителните си габарити и неслучайно в интернет са по-известни с прозвищата […]