Скандални новини за Мартин, изнасилил и убил малката Кристин от Сотиря

NetNews

Състав на ВКС е отменил решение на бургаския апелативен съд , с което м.г. бе потвърдена доживотната присъда без право на замяна срещу убиеца на малката Кристин от сливенското село Сотиря Мартин Трифонов. Промяната е в частта „без право на замяна“, като милозливостта е аргументирана с младежката /21 години/ възраст на убиеца и твърдението, че процесът за деградация на личността му е все още обратим, съобщава "Монитор".

Решението е от 9 август, а заседанието на състава е било на 14 април т.г., то е окончателно и не подлежи на обжалване или протест. Пълният текст и мотивите предстои да бъдат публикувани.

Постановилият първоначалната възможно най-строга присъда, председателят на сливенския окръжен съд Мартин Данчев остана изненадан от развоя на процеса, по думите му извършителят не заслужавал подобен „подарък“. Той припомни, че зад гърба си младежът е имал две предходни ефективни осъждания за блудствени действия и кражби, излязъл бил от затвора на 24 април 2018-а.

Посегателството над детето извършил в напълно трезво състояние, психиатрите са категорични че е съзнавал какво върши и може да носи пълна отговорност.

„Нямам думи, звучи абсурдно, но преди да се запозная в детайли не бих могъл да взема цялостно отношение. Нека тази милост лежи върху съвестта на предоставилите я!“, лаконично заяви по телефона адвокат Сиво Сивов, който представлява интересите на почерненото семейство.

Той припомни, че полумъртвото тяло на ненавършилото 7 години момиченце бе намерено от дядо ѝ Красимир Георгиев под мост недалеко от центъра на село Сотиря, смъртта настъпила броени минути след пристигането на линейката.

В последствие патоанатомите установиха потресаващи следи от жестокост, които накараха в хода на делото съдебният лекар д-р Тома Чаушев да заяви, че в дългата си практика за пръв път се сблъсква с подобно зверство. Момиченцето е било изнасилено, душено и в последствие нападателят е разбил главата ѝ.

Мартин Трифонов беше задържан почти денонощие по-късно след опит да избяга и да се укрие. В хода на преследването му беше прострелян и това наложи няколкомесечното му лечение първо в Сливен, а след това и в болницата при централния затвор в София.

Пред съда младият мъж призна изцяло събраните факти и обстоятелства, делото премина по съкратената процедура. При закрити врати Трифонов „обяснил“ посегателствата над невръстното момиченце с думите „Прииска ми се!“.

Броени месеци след присъдата от Сливен той атакува размера ѝ пред бургаския апелативен съд, който отхвърли жалбата за „прекомерност“ на наказанието. Последва жалба пред ВКС, в която се позовава на практиката на Европейския съд за правата на човека, че всяко едно наказание трябва да има предел. Там е бил цитиран член 3 от Европейската конвенция за защита правата, който гласи: „Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание“.

Убийството на невръстната Кристин Георгиева и последвалите бурни протести доведоха до промени в Наказателния кодекс, които не позволяват въпреки самопризнанията и съкратения процес присъдата спрямо извършителя да бъде автоматично намалена с 1/3-а припомнят юристи.

Изпълнението на доживотните присъди е в условията на специален режим, осъденият няма право на отпуск, коментират запознати с условията зад решетките.

В село Сотиря разбраха за „помиловката“ от журналисти, хората не искат да повярват, че е възможно някой ден извергът да се върне там. Веднага след произнасянето на първоначалната присъда майката на Кристин, Гергана Драгнева – бабата Мария и дядото Красимир продадоха наследствения си дом в селото и се пренесоха да живеят в Сливен.

Тялото на жертвата бе кремирано, траурната церемония по желание на близките беше в изключително тесен кръг, припомниха бившите им съседи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шефът на Асоциацията на футболистите: Срамно е да говорим да оцеляването на клуб като Левски

Председателят на Асоциацията на футболистите в България Дончо Донев беше гост в предаването "Домът на футбола" в ефира на DIEMA SPORT. Той засегна актуалните теми в българския футбол, представянето на Лудогорец, ЦСКА, Локомотив Пловдив и Арда в Европа. Той засегна и темата с предстоящия конгрес на БФС. "Срамно е да […]