Скандални разкрития за свидетеля срещу „Килърите“

NetNews

Прокурорският свидетел Цончо Ненов е бил нает от бандата на „Килърите", за да извърши убийството на великотърновския адвокат Петър Лупов. Това разкрива самият той в показанията си в съда, съобщава в. Телеграф. В сряда маскиран мъж стреля 2 пъти срещу него с пистолет „Макаров" пред дома му в Горна Оряховица. Ненов се спасява от куршумите, тъй като вече се бил качил в колата си и успял да отпраши с мръсна газ.

Наемникът е открил стрелба около 7 часа сутринта, след което също е духнал в неизвестна посока и не е последвал мишената си, вероятно е предпочел да се укрие след опита да го убие, коментираха от прокуратурата. По време на дългия съдебен процес Ненов бе дал показания, че бизнесменът Георги Вълев му е поръчал убийството на адвокат Лупов.

Ненов обаче ги отказал, давайки висока оферта за мократа поръчка, и потърсили друг килър. 43-годишният мъж стана публично известен именно с показанията си срещу Георги Вълев. "Бях служител на Вълев. Пазил съм в дискотеката и съм събирал пари по договори с негови длъжници. В един момент аз самият се ужасих, всяко нещо си има граници. Не може един човек, взел пари X, плащал 2 г. по 10% лихва, върнал парите 2 пъти и половина, пак да продължаваш да търсиш от него още пари с лихви, главници, то става страшно", разказа в интервю през 2018 г. Ненов.

Криминалистите работят по няколко версии за стрелбата. Една от тях е свързана тъкмо с обстоятелството, че Цончо Ненов е един от ключовите свидетели по делото "Килърите". В свое интервю отново през 2018 година Ненов казва, че считаният за мозък на "Килърите" бизнесмен Георги Вълев, който в момента излежава доживотна присъда именно по негови показания в съда, може да си поръчва най-различни "услуги", включително и убийство на някого. „Георги Вълев мина граници, които никой не бива да преминава", каза в интервюто Ненов. "Има данни за поръчване на покушения срещу свидетели и служители по делото, даже се визират имената на Ася Петрова и Валентин Цоновски.

И да кажа, че се чувствам застрашен в момента, какво значение има? Щом и срещу такива хора има заплахи… Ако не беше Валентин Цоновски, нищо нямаше да се разкрие и докаже, а той тогава беше уволнен.

Ако не беше Ася Петрова, нищо нямаше да се документира, а къде е тя сега?! Има заплахи и срещу двамата и това е публично известно, известно е и на службите", казва още Ненов пред вестник "Борба", визирайки имената на прокурорката Ася Петрова, която се бе издигнала до зам. главен прокурор след осъдителните присъди по „Килърите", както и антимафиота Валентин Цоновски.

Трима от групата за мокри поръчки "Килърите" са в затвора до живот. Това са Петър Стоянов-Сумиста, който е сочен за лидер на групата, бизнесменът Георги Вълев и Васил Костов-Кеца. Четвъртият осъден е Янко Попов-Туцо Дебелия, който има 10-годишна присъда.

Част от показанията срещу тях са благодарение именно на мишената – Цончо Ненов, който към момента на процеса е със статут на защитен свидетел.

Пешо Сумиста е осъден за организиране на убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев. Васко Кеца и Георги Вълев са признати за виновни за подбудители и помагачи в извършване на двете убийства. Туцо Дебелия е осъден за участие в убийството само на Лупов.

Любопитното е, че Цончо Ненов става свидетел на прокуратурата едва след задържането на бандата. През 2012 г. той е арестуван за рекет над мъж, който дължал пари на фирма за бързи кредити.

В миналото е имал и регистрации за побои и грабежи. Затова разследващите на стрелбата не изключват Ненов пак да се е замесил в мръсния бизнес със силовото събиране на дългове.

Известно в Търновския регион е, че мъжът работи за фирми, свързани с отдаването на бързи кредити, заложни къщи и други дейности, свързани с лихварския бизнес.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за опит за убийство. Очевидци са мъже от друг автомобил, които са дали показания, разпитват се и други свидетели.

Георги Вълев става бизнесмен, след като го съкращават като учител

Бизнесменът Георги Вълев завършва немска филология през 1986 г. и става учител по немски в търновското школо „Владимир Комаров". Съкратен е след демократичните промени и започва работа като сезонен работник на "Балкантурист".

През 1991 г. стартира собствен бизнес. Започва с игрални автомати, внос от Холандия, после отваря заведения и дискотеки. През 1993 г. съдружникът му умира в катастрофа и той продължава сам.

Навлиза в търговията с имоти, хотелиерството и строител ството. По онова време е собственик на 4-звездния хотел „Премиер" във Велико Търново, на комплекс „Извора" в Арбанаси и на парк-хотел в Дряново, където често настанява футболисти.

Държи под наем магазини, паркинги и дискотеки. От съдебното решение по делото „Килърите” става ясно,че е бил едноличен собственик на капитала на 4 ЕООД: „Европа Палас", „Бинго Ниш", „Поликомерс СГ" и „Валекс ВВ".

Участва като съдружник или управител и в други фирми и оглавява регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите във Великотърновска област.

Неговият брат Таньо е акционер в Тракия банк и през 2015 г. е осветен от комисията по досиетата в ДС като агент Илия.

Вълчев учредява спортен клуб по борба и сумо, спонсорира състезания. Покрай сумото се запознава с Пешо Сумиста. През 1996 г. е главен спонсор на отбора по сумо за световно първенство в Токио.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Фенове на Барселона към Гризман: Меси напусна заради теб!

Тъга и ярост във феновете на Барселона по цял свят, след като стана ясно, че Лионел Меси няма да подпише нов договор с клуба. Група привърженици на „блаугранас“ решиха да изразят недоволството си към една от звездите на тима – Антоан Гризман. Френският национал бе освиркан при пристигането си за […]