Скандално: Посегнаха на Музея на бойната слава в Ямбол, изнасят ценни експонати

NetNews 1

Ценен експонат от Музея на бойната слава в Ямбол е предоставен на частен колекционер. Това стана ясно след наше запитване до общинския музей по Закона за достъп до информация. Става въпрос за скоростна кутия на германско щурмово оръдие от Втората световна война Jagdpanzer L/48. Това е един от най-редките образци германска военна техника от войната. В света са останали едва няколко бройки, като една от тях е притежание на ямболския музей. По балансова стойност бронираната машина е 600 000 лв., но за колекционерите на оръжие стойността е много по-висока – и числово, и като притежание.

Именно на такъв колекционер е предоставена скоростната кутия. Това е фирма „Еко Био Енерджи“ със собственик Красимир Арсов. Предаването е с дата 29 септември 2021 г. Месец и половина то остава в пълна тайна. Информация бе оповестена от общината едва след входиране на запитването ни и няколко дни преди да бъде получен отговор по него от страна на директора на музея Георги Вардаров.

Според обяснението на общината, скоростната кутия е дадена за реставрация и оценка на годността за срок от шест месеца. Собственикът на фирмата Красимир Арсов предложил услугите си на директора на музея Георги Вардаров и той приел. Вардаров обаче отказа да предостави договора между него и фирмата с обяснението, че имало клауза да не се дава на трети лица информация и документи, свързани с действието на договора.

„Еко Био Енерджи” ЕООД е създадена през 2004 г. с основен предмет на дейност иновации в екологичните технологии. През 2010 фирмата започва да се занимава и с търговия на оръжие и друга специална продукция. Започва закупуване на излишна военна техника от българската армия с колекционерска цел.

Собственикът Красимир Арсов е добре известен в публичното пространство. Той е бивш общински съветник в столичния общински съвет и шеф на фирма „Чистота”, близък до кмета Стефан Софиянски и Румен Гайтански – Вълка. Името му фигурира в поредица скандали, свързано с управлението на отпадъците в столицата. Спряган е като идеолог на концесията по чистота с Румен Гайтански и на схеми, по които в чистотата са потънали стотици милиони.

Jagdpanzer L/48 – един от най-редките образци германска военна техника от Втората световна война, чиято скоростна кутия е предоставена на колекционера

Апетитите на Арсов към немската бронева техника на ямболския музей не са от днес, а оръжейните сделки също са съпроводени от скандали. През пролетта на 2008 г. Красимир Арсов печели търг с тайно наддаване за части от съветски танкове Т-34 с цена от 100 хил. лева за тях. Още тогава той твърди, че има намерение да наддава и за частите от немските „Майбах“. Те са извадени от отбранителната линия по границата с Турция, след като е констатиран опит една от тях да бъде продадена нелегално зад граница.

През 2013 г. МО обявява търг за продажба на 374 различни видове 130-мм оръдия, артилерийски системи, радиостанции, тегличи, ремаркета и куполи с оръдейни тела за танкове „Майбах“. Тръжната обява е пусната на 18 октомври (петък). Според нея всичко се продава анблок с начална цена 943 400 лв. Крайният срок за подаване на офертите е до 25 октомври. Кандидатите имат само 23 и 24 октомври, за да видят отделните изделия, които се намират в Несебър, Созопол, Царево, Балчик, Варна, Корен (Хасковско), Ягодово (Пловдивско), Благоевград, Чешнегирово, Доброславци, Ямбол, Казанлък и Разград. За два дни е невъзможно да се обиколят дори само половината от тези места, оплакват се участници в търга. Поради това документи подават само две фирми.

Победител в надпреварата е „Еко био енерджи“ ЕООД, с която търговско дружество „Снабдяване и търговия“ ЕООД подписва договор за покупко-продажба, с единствената разлика, че от първоначално подадената оферта са били извадени елементите от танковете „Майбах“. Причината са постъпките на община Ямбол тогава тази техника да бъде предоставена на новосъздадения Музей на бойната слава. Така те попадат в музея, заведени са като културни ценности и всъщност са най-ценните експонати там.

Сега, десет години по-късно, има опасност ямболският музей да се прости с част от тях. От общината обявиха, че се обсъжда размяна на експонати с частния музей на Арсов – Българският военен и технически музей.

Предложението на Красимир Арсов било Музеят на бойната слава да предостави германски танк Panzer 4 и немско щурмово оръдие Stug 3, като в замяна получи реставрирани и приведени в движение експонати от обменния фонд на колекционера.

Дори без да са реставрирани, в състоянието, в което се намират в момента, всяка бронирана машина в Музея на бойната слава по пазарни цени може да струва милиони и са едни от най-търсените от колекционерите експонати. Ямболският музей притежава истинско съкровище, което е в основата на неговата атрактивност и популярност. Най-важното е, че това е ценно свидетелство за историческата ни памет и бойна слава. И всяко посегателство върху тези експонати всъщност ощетява общината, държавата и родовата ни памет.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “Скандално: Посегнаха на Музея на бойната слава в Ямбол, изнасят ценни експонати

  1. През 60 те години Чехия продава на Сирия доста сериозна каличество Панцер 4 а между тях и няколко Ягдпанцер.През Шестдневната война голяма част от тези танкове са унищожени и все още седят по Голандските възвишения.Все още обаче в Сирия има един батальон напълно годни боеспособни Панцер 4 !Един от повредените Панцер 4 беше сложен край храма Христос Спасител -военния храм на Русия през миналата година.Тази година в репортаж Сирия показа напълно боеспособен Ягдпанцер пленен от Ислямска държава през февруари 2021 година намиращ се сега на летище Латакия а до него Панцер 4 също ползван от ислямистите!Ако тази техника струваше милиони брадатите веднага щяха да продадът всичко при това става дума за напълно комплектни и боеспособни единици а не за ръждясали голи корпуси!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ямболският Безистен е сред финалистите в годишните награди на Министерство на туризма

Ямболският Безистен участва в 6-то издание на годишните награди на Министерство на туризма. Символът на града е сред финалистите в категория „Туристическа атракция/обект”, заедно с още 16 номинирани. Сред конкурентите са крепостта Хисарлъка в Кюстендил, Белоградчишката крепост, Ченгене скеле край Бургас, Историческият парк край Варна и др.
ямболският безистен - финалист годишни награди туризъм 2021