Скандал в Берлин! Известният със своите откровени изказвания украински посланик ще бъде отзован

NetNews

Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник ще бъде отзован, за да заеме пост в министерството на външните работи на страната си, предаде ДПА, позовавайки се на два големи германски вестника.

46-годишният Мелник придоби известност в Германия заради острите си критики срещу правителствената политика към Украйна и в частност по отношение на темповете на доставки на оръжия. През последната седмица той е подложен на натиск, тъй като той защити убития през 1959 г. украински националистически лидер Степан Бандера.

През Втората световна война партизани от Западна Украйна, командвани от хора на Бандера, извършват етническо прочистване и избиват десетки хиляди поляци. Бандера също така е обвиняван, че е сътрудничил на нацистка Германия, отбелязва ДПА.

Изявленията на Мелник бяха подложени на остри критики от Полша и израелското посолство в Берлин, както и от други институции. Украинското министерство на външните работи заяви, че посланикът в Берлин е изразил личната си позиция, а не тази на министерството.

В. „Билд“, цитирайки няколко източника в Киев, пише, че Мелник може да бъде преместен в украинската столица още тази есен, като се обмисля назначаването му за заместник-външен министър. Друг влиятелен германски всекидневник – „Зюддойче цайтунг“, се позова на източници, близки до канцеларията на украинския президент, че посланикът в Берлин ще напусне поста и ще се върне в Киев.

Засега нито украинското правителство, нито самият Мелник са отговорили на запитванията на ДПА за коментар.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

17 г. затвор за убийството на жена в "Слънчев бряг"

17 години затвор получи мъжа, убил по жесток начин съпругата си през май 2020 г. в „Слънчев бряг“. Подсъдимият трябва да изтърпи наказанието при първоначален „строг режим“. Съдът призна мъжа за виновен за това, че умишлено е умъртвил съпругата си чрез нанасяне на удари с нож в областта на главата […]