Скандал! ЦРУ махнало резидента си във Виена заради пренебрегване на „Хаванския синдром“

NetNews

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ неотдавна е махнало шефа на станцията си във Виена насред критики, че не приемал сериозно нарастването на случаите на мистериозния „Хавански синдром“, предаде АФП, позовавайки се на „Вашингтон пост“.

Напоследък бе съобщено за десетки случаи в австрийската столица, които засегнали персонал на посолството, служители на ЦРУ и техните семейства, но резидентът изразил скептицизъм и показал безчувственост, посочва „Вашингтон пост“, цитирайки източници в разузнаването.

Говорител на ЦРУ отказал да потвърди или отрече новината, но каза, че агенцията гледа сериозно на редицата възможни инциденти, свързани с мистериозното заболяване в американските дипломатически мисии по света.

Причината и източникът на заболяването остава енигма, заяви зам.-директорът на ЦРУ Дейвид Коен миналата седмица.

Правителството на САЩ, включително ЦРУ и Пентагонът, увеличиха ресурсите, които разследват и осигуряват лечение на такива случаи.

Феноменът бе наречен „Хавански синдром“, тъй като първите съобщения за симптоми бяха от столицата на Куба. Заболяването се характеризира с кръвотечение от носа, главоболие, проблеми със зрението и други симптоми, по принцип характерни за мозъчно сътресение. Някои от хората, преминали през него, говорят, че чували фокусирани, пронизващи остри звуци, от които им прилошавало.

Тъй като още няма обяснение, се появиха теории, според които причината е оръжие, което използва насочени микровълни, ултразвук или някаква отрова.

В продължение на няколко години високопоставени служители в американското правителство отхвърляха оплакванията, смятайки, че симптомите се дължат на стрес, истерия или някакви неизвестни стимуланти.

Администрацията на президента Джо Байдън подсили разследването на случаите, което официално се наричат аномални здравни инциденти (АЗИ).

Представители на САЩ подозират, че Русия може да стои зад всичко това, ако се окаже, че причината за АЗИ е насочена енергийна атака.

„Вашингтон пост“ нарича Виена, където САЩ имат голямо посолство и значителен брой разузнавателни операции, „огнище“ на АЗИ, тъй като десетки се оплакали от необясними симптоми.

Проблемът вече държи нащрек представители на САЩ по целия свят. През август визитата на вицепрезидента Камала Харис във Виетнам бе забавена с няколко часа, след като американското посолство съобщи за възможен случай на „акустични инциденти“.

А при визитата на шефа на ЦРУ Уилям Бърнс в Индия в началото на септември, човек от обкръжението му се оплакал от симптоми и потърсил медицинска помощ, посочва „Вашингтон пост“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Момчил от "Един за друг" проговори за изневярата на Яница

„Яница не ми е изневерявала!“. Това категорично заяви бившата ѝ половинка Момчил. Двойката, която се прочу с участието си в „Един за друг“, е една от малкото двойки, които стигнаха до раздяла малко след края на любовното риалити. Преди седмици се появи упоритата мълва, че краят на брака им настъпил […]