Скандинавските държави се питат: Ние ли сме следващите в списъка на Путин?

NetNews

Пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна направи повече за обединяването на Западна Европа от почти всяко събитие след края на Втората световна война.

Държавите, които бяха неутрални, предоставиха оръжие за украинците. Правителствата, които години наред пропускаха задълженията си за отбрана на НАТО, направиха зрелищни обратни завои. А страните, които имат дълбоки икономически връзки с Русия, отидоха по-далеч в прекъсването на връзката, отколкото някой бе предвиждал преди месец.

Почти безпрецедентното единство на Запада по отношение на санкциите, политическите и военните действия остави мнозина в Европа, въпреки ужасите на войната на Путин, оптимисти, че континентът ще излезе от тази ситуация по-добре подготвен за справяне със заплахите за сигурността.

Никъде това не е по-вярно, отколкото в трите скандинавски държави, които се намират на Скандинавския полуостров: Норвегия, Швеция и Финландия.

Съдбата на тези три държави беше поставена в остър фокус от кризата в Украйна поради уникалните им взаимоотношения помежду си, както и с останалата част от Европа и Русия.

И Норвегия, и Финландия споделят сухопътни граници с Русия, въпреки че Норвегия е значително по-малка – под 124 мили, в сравнение с границата на Финландия от 800 мили. Норвегия, най-западната от трите, е член на НАТО, но не е в Европейския съюз, докато Финландия и Швеция са в ЕС, но не и в НАТО.

И трите исторически са подкрепяли неконфронтационния подход към Русия след разпадането на Съветския съюз поради близостта си. Освен това и трите са членки на Шенгенското пространство на ЕС, което означава, че има пътуване без граници между тях.

Именно тези последни два факта изиграха значителна роля в основното преосмисляне на европейската сигурност през последните три седмици: Как можете да провеждате политика на неконфронтация, когато едновременно споделяте открита земна маса с Русия?

Един високопоставен европейски служител в отбраната казва пред CNN, че „ако Путин успее в Украйна, тогава вече си задаваме въпроса кой е следващият?“ Той добавя, че поради отворените граници между трите страни, всеки компромис с финландската граница би бил „травматичен“ за полуострова.

Активни разговори, които някога са били разглеждани от Швеция и Финландия като рисков акт на провокация срещу Русия, сега се водят и в двете страни относно присъединяването към НАТО. Заедно със съседката си Норвегия и двете държави решават да хвърлят неконфронтацията през прозореца.

„Внезапното нарушаване на дългогодишна позиция на Финландия и Швеция да не изнасят оръжие във военни зони и да изпратят доставки в Украйна беше най-големият шок за европейците по отношение на северния отговор – и подозирам, че и за Путин“, казва Чарли Салоний -Пастернак, водещ изследовател в областта на глобалната сигурност във Финландския институт по международни отношения.

Той очаква, че можем да видим по-смели ходове от трите поради ангажиментите, поети в документа „Визия за скандинавско сътрудничество в отбраната“ (NORDEFCO) 2025, който излага планове за по-тясно военно сътрудничество между пет скандинавски държави, които имат различни отношения с НАТО и ЕС.

„Ако изведнъж Норвегия, Швеция, Финландия, Дания и Исландия съхраняват оръжия и единици в други държави и координират действията си, тогава ние сме на територията на твърда сигурност, действаща през границите на ЕС и НАТО, което наистина ще затрудни живота на Русия„, казва Салоний-Пастернак.

Тежестта и стабилността на скандинавския отговор повишиха перспективата за присъединяване на Финландия към НАТО.

Александър Стуб, бивш министър-председател на Финландия, смята, че присъединяването към НАТО е много по-вероятно, защото Путин разруши внимателния баланс, който Финландия поддържаше от години.

„Стратегически винаги сме искали да използваме присъединяваме към НАТО в задния си джоб като възпиращ фактор, за да спрем Русия от агресивно поведение. Ние поддържаме баланса на нашата армия, която да бъде съвместима с НАТО, като същевременно не сме членове на алианса“, казва Стуб пред CNN.

Той обаче смята, че действията на Путин са направили този баланс невъзможен. „Финландия е движена от това, което аз наричам рационален страх. Можем да видим агресията на Русия и не искаме да останем сами, както бяхме през Втората световна война.“

Въпреки че присъединяването към НАТО би било важно изявление, трябва да се отбележи, че няма голяма разлика в свят, в който има такова всеобщо отвращение към действията на Путин.

„В продължение на години Финландия и Швеция предприемаха действия, за да смекчат факта, че не са в НАТО, като засилиха връзките си със САЩ, Обединеното кралство и останалата трансатлантическа общност“, казва Хокон Лунде Сакси, доцент в Норвежкия университет по отбрана. колеж.

Той допълва, че неща като NORDEFCO и скандинавските държави, които си сътрудничат по-тясно в областта на сигурността, правят региона по-малко уязвим по начин, който в някои отношения надхвърля членството в ЕС и НАТО.

Най-силното послание от последните няколко седмици беше единството„, казва Сакси.

„Първо Дания и Швеция изпратиха смъртоносна техника в Украйна, след това Финландия и Норвегия последваха примера. Спешността на ситуацията е да се гарантира, че този вид сътрудничество се ускорява, което прави защитата ни срещу всеки противник по-възможна“, добавя той.

Сигурно е трудно за Путин и неговите съучастници да го проумеят, но варварската им война в Украйна стимулира части от Европа, които някога са се навели, за да не подтикнат Русия към започването на немислими действия. Когато ужасът свърши, той може да се събуди в една много различна Европа, която е почти неузнаваема от тази, която е успял да тормози с газ и риторика. А някои от най-гласните опоненти може да чакат точно на прага му.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Словакия ще изпрати своите Миг-29 и С-300 на украинците

Словакия настоява най-напред за осигуряване на въздушното ѝ пространство от страните от НАТО, а едва след това може да предостави своите МиГ-29 и ПВО системи С-300 на украинците. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над при посещението на своя американски колега Лойд Остин в Братислава. „Усилено се обмисля възможността […]