Скъпият ток „дръпна шалтера“ на частните железници

NetNews

Рекордна цена на тока в Европа и у нас. Днес електричеството струваше 824 лева за мегаватчас – абсолютен рекорд.

За ден цената беше с 23% повече, или с почти 155 лева. Добрата новина е, че цената на тока утре се понижава, предава bTV.

Най-евтин е бил токът през февруари и март. Сериозните скокове започват от август. Заради непосилната цена на тока, частните железопътни компании в България обявиха, че спират дейността си днес.

Бизнесът смята, че компенсациите, които предлага държавата са неефективни.

Най-голямата частна железопътна компания в Южна България определи цената от 824 лева за мегаватчас като убийствена.

„Няма как да не е спекула, това е пълно безумие! Не може 824 лв., при положение, че нивата на тока бяха 100-200-300 лв. преди 3 – 4 дни. Абсолютно всички колеги в бранша са солидарни, просто няма бизнес. Не може да се работи“, коментира Илиян Филипов, собственик на частна железопътна компания.

Частните железопътни превозвачи обявиха, че от днес спират работа заради непосилните цени. Сред тях и Интермодалният терминал край Пловдив, който дневно обслужва над 200 тира до Турция и обратно.
„За първи път се случва това спиране. Превозвачът е решил да спре услугата поради цената на високия ток“, обясни Цанко Станчев, директор на Интермодален терминал-Пловдив.

Националната железопътна компания обаче обяви, че нито един превозвач не се е отказал днес от ползването на капацитета на железопътната мрежа в България.

Бизнесът е недоволен от компенсациите, които предвижда правителството. По думите им някои от големите предприятия консуматори на електроенергия ще са принудени да спрат.

„Компенсацията при 800 лева ще бъде лимитирана на 210 лева, тоест 510 лева, ще трябва да заплатим ефективно. Няма предприятие, което да може да работи с такава сметка за електроенергия“, каза Константин Стаменов от Асоциацията на обединените български работодатели.

Правителството поиска и бизнесът да съдейства срещу скъпия ток.

„Не малка част от тези структури, които са големи енергийни консуматори, имат договори на твърда цена, която е доста по-ниска от съществуваща. Тъй като по време на COVID кризата цената падна, те развалиха тези договори“, заяви Асен Василев.

„Мерките, които се взимат от страна на държавната администрация и Министерството на финансите, Министерството на енергетиката са с цел да омекотят удара до степен, до която ще може и бизнесът да ни съдейства да минем през този тежък период, не може да бъде едностранно“, отбеляза министърът на енергетиката Александър Николов.

Правителството ще компенсира бизнеса с 1,5 млрд. Те ще дойдат от Фонд „Енергийна сигурност“, преизпълнението на приходите в бюджета и свръх печалбите на държавните енергийни предприятия.

Поставете оценка:

3.7

Оценка 3.7 от 7 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Какъв е цветът на оргазма?

Синестезията е рядко явление, при което сетивата се сливат или разместват – синестетите, както се наричат хората с това необичайно състояние могат например да чуват цветно, да виждат ароматите, да усещат звуците на допир и т.н. Което поставя важен въпрос за науката: какво е да правиш секс, ако си синестет? […]