Слаба активност на частичните местни избори в неделя

NetNews

Спокойно, без жалби за нарушения и при ниска избирателна активност премина изборният ден в община Нова Загора, където вчера се проведоха частични местни избори за кмет. Говорителят на ОИК Христиана Йорданова обобщи ситуацията след края на изборния ден:

„Засега пристигат само градски секции, няколко на брой, но така или иначе има секции. За селските секции, които са, изисква малко по-дълъг период на придвижване“.

Тя коментира, че за сега няма проблеми с изборните книжа, които да затруднят работата на комисията:

„Дори и да има грешки, те не влияят на изборния резултат. Те са по-скоро допуснати от невнимание, така че не мисля, че по някакъв начин това ще бъде някакъв проблем“.

Право на глас имаха 29 922 избиратели. Гласуваше се в 63 секции, като в 44 машинно, а в останалите 19 – с хартиени бюлетини.

Слаба беше избирателната активност. Според данните на Общинската избирателна комисия към 17:00 часа бяха гласували 6 649 избиратели или малко над 21% от имащите право на глас.

В село Златна Панега, община Ябланица, където на вота за кмет имаше трима кандидати, избирателната активност достигна 50% от имащите право на глас 656 избиратели.

Галин Георгиев от коалиция „Демократична България – Обединение“ ще новият кмет, след като за него гласуваха над 60% от упражнилите своя вот.

Секретарят на Секционната избирателна комисия в Златна Панега Радка Василева за протичането на вота:

„Няма нарушения. Проблеми с машината не сме имали, всичко е наред“.

Василева допълни, че хората се справят с машинното гласуване: „И се изненадват, че било лесно“.

„Идват и хора да гласуват, които на предходните избори миналата година не са идвали, и сега казват че им е лесно – било ги е страх от машината, а сега коментират, че е лесно“.

От Секционната избирателна комисия в Златна Панега не очакваха висока активност на вота, тъй като немалка част от имащите право на глас в момента са на гурбет в чужбина.

Без нарушения се проведоха предсрочните избори за кмет в община Ракитово. Въпреки това в региона има засилено полицейско присъствие. Към 17:30 часа избирателната активност в общината беше едва 24,5 процента.

Много от хората твърдят, че са се отказали да гласуват заради негативната предизборна кампания:

„Някои от кандидат-кметовете замесват цели семейства с интриги, хората да са един срещу друг, да се плюят, да се карат и така“;

„Има сериозна битка в момента – ето виждате, има 50 патрулки тука“, коментираха избиратели.

Тези, които гласуват, се надяват да пият чиста вода:

„Трябва да се направи нов водопровод от планината, защото е амортизиран, от етернитови тръби, които са канцерогенни“.

Частични избори за кмет се проведоха и във врачанското село Лиляче, където право на глас имат 1208 души. Седем са кандидатите, регистрирани за участие във вота. Шестима от тях са издигнати от политически партии и коалиции, един е независим.

До необходимостта от избори се стигна, след като Общинската избирателна комисия във Враца прекрати правомощията на Красимир Петров, след като той получи условна присъда заради шофиране след употреба на алкохол.

Във варненските села Поляците и Попович също избират нов кмет.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ГЕРБ и ДПС с изборни успехи

Единственият кандидат за кмет на село Попович, община Бяла Исмаил Мехмед печели частичните местни избори в населеното място. Той бе издигнат за поста от ГЕРБ. Кандидатът получава 110 гласа, а трима избиратели са гласували с „не подкрепям никого“. В селото гласуваха 113 от имащите право на глас 403 избиратели. Активността […]