Следващите 5 години ще усещаме последиците от войната в Украйна

NetNews

Икономическите последици от войната в Украйна ще се усещат в следващите три до пет години, прогнозира финансистът Преслав Райков. По думите, му основните ефекти ще се усетят през покачването на цените на храните, петрола и природния газ, както и някои ключови суровини, доставяни основно от Русия и Украйна.  

Инфлацията ще е по-голяма от очакваната, което може би ще накара централните банки да пристъпят към по-големи повишения на лихвените равнища в опит да я укротят, коментира Райков. 

120 долара за барел?!

Петролът и природният газ поскъпнаха чувствително от началото на военния конфликт. Според Райков покачването на цената на черното злато до 90 долара за барел е провокирано от политиката на ОПЕК+, но ръстът над тези стойности се дължи на геополитическото напрежение. Финансистът не вярва Русия да бъде изключена от ОПЕК+ заради военната агресия в Украйна, но „може да бъде санкционирана“ с покачване на количествата петрол на пазара в опит да се балансира цената.  

Въпреки всичко тя ще остане висока и не е изключено да достигне и до 120 долара за барел, ако Русия реши да спре газовите доставки като контрамярка срещу санкциите, коментира Райков. По думите му оптимизъм да не се стигне до такъв сценарий дават преговорите с Иран. При положителен развой страната ще се върне на петролния пазар, но няма да успее веднага да го направи с пълния възможен обем.

Нова Арабска пролет?

Доставките на пшеница и други селскостопански култури ще бъдат нарушени заради конфликта, което вече се отразява в сериозно покачване на цените им. В Египет огромна част от тези култури се внасят именно от Русия и изолацията на федерацията от международната търговия може да доведе до дефицита им в африканската държава. Това може да има не само икономически последици, но и да доведе до недоволство, което да прерасне в нова Арабска пролет, коментира Райков пред БНР.

Санкциите срещу Русия – докога?
 

Когато бъдат окончателно прекратени военните действия, най-вероятно част от санкциите срещу Русия ще бъдат отменени, прогнозира финансистът. Причината е, че те имат много тежък икономически ефект не само върху Москва, но и в целия свят. Най-дълго ще останат персоналните санкции, смята още експертът.  До смяната на режима Русия няма да бъде желан партньор, но все пак няма да бъде напълно отстранена от международната търговия, коментира Райков. 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Въпреки трудностите руските олигарси няма да предадат Путин

Докато военната машина на Владимир Путин унищожава човешки животи в Украйна, а санкциите носят тъмни дни на руската икономика, опонентите търсят знаци, че обикновените хора или елитът може да са готови да се обърнат срещу президента.Някои руснаци, включително тези, които имат много за губене, се изказаха против инвазията. Всяка вечер […]