След 6 месеца – без петрол от Русия?

NetNews

Санкциите са от новия пакет с наказателни мерки, които ЕС смята да въведе, заради войната в Украйна. За да се даде време на страните от Общността да преминат към предлагания режим на работа, е предвиден преходен период от 6 месеца. След това ще важи забрана за внос на суров петрол от Русия, а след преходен период от 8 месеца – и забрана за внос на петролни продукти. В това отношение роля ще играе фактът дали доставките са по газопровод или по море.

Изключения от тези нови правила са предвидени само за Унгария и Словакия, които имат прекалено голяма зависимост от руския петрол и не са в състояние бързо да го заместят чрез алтернативни източници.

Санкции и срещу руски банки

Освен петролно ембарго новите предложения на ЕК обхващат и нови наказателни санкции срещу руски фирми. Засегнати от тях ще са най-голямата руска банка Сбербанк, както и още два банкови института, освен това телевизионни канали, които целенасочено разпространяват фалшиви информации за войната в Украйна. Банките, например, няма да имат повече право да използват международната разплащателна система SWIFT.

В списъка на ЕС за санкции ще бъдат включени също нови лица и организации, чиито финансови авоари ще бъдат замразени. Става дума за субекти, които носят отговорност за извършените престъпления в украински градове като Буча и Мариупол.

Още в идните дни

За да влязат предложенията на ЕК в сила, е необходимо одобрението на правителствата на 27-те държави от Общността. Още днес техните постоянни представители в Брюксел ще започнат консултации по този повод. Ако няма съществени съпротиви, ембаргото може да влезе в сила още идните дни.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Първан Симеонов: БСП търси начини да остане в коалицията. А коалицията търси начин всички да са доволни

Депутатите решават днес дали да дадат мандат на кабинета „Петков” за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Към момента предварителните нагласи показват, че БСП и „Възраждане” не одобряват военната помощ. А от БСП дори се заканват да напуснат управляващата коалиция, ако това се случи. „Има значение не само формулировката, но […]