Служебният министър на отбраната дава пехотинските казарми на община Ямбол

NetNews

От община Ямбол разпространиха съобщение, че Министерството на отбраната ще уважи искането за прехвърляне на т.нар. пехотински казарми в собственост на общината.

След проведена среща на кмета Валентин Ревански и областния управител Георги Чалъков със заместник-министъра на отбраната Александър Петков е получен положителен отговор.

„Собствеността им ще бъдат прехвърлена на община Ямбол, защото те са необходими за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение“, се цитира част от отговора на служебния министър Георги Панайотов.

Шестте имота и прилежащите към тях сгради, които ще прехвърли Министерство на отбраната, са с обща площ от почти 400 декара.

Изключение прави имот, в който се съхранява движимо имущество в управление на министерството, уточняват от община Ямбол.

Процедурата попрехвърлянето включва отнемане правото на управление на Министерство на отбраната със заповед на областния управител на област Ямбол по реда на чл. 17, ал. 2 от Закона за държавната собственост, след като вече е получено становището на министъра на отбраната.

Отнемането на правото на управление върху имотите ще бъде последвано от безвъзмездното им прехвърляне в собственост на общината с решение на Министерски съвет при спазване на условията на чл. 54 от Закона за държавната собственост.

От община Ямбол припомнят, че първите две искания – от юни и декември миналата година, не дадоха резултат.

Тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов бе твърд в позицията си като отсече: „Времето на подаръците приключи! Има установена практика – преди един имот да се подари на някой, той се обявява на търг за продажба. В годините назад са подарявани, раздавани или продавани за жълти стотинки имоти, които днес са ни необходими. Има убийствени примери за имоти, които са били буквално подарявани на общини, след което общините ги продават”, коментира тогава министър Каракачанов.

След сегашното решение на служебния военен министър, от община Ямбол изказват благодарност на Министерство на отбраната за „промяната в позицията и на областния управител на област Ямбол за подкрепата на общата кауза”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ВСС отхвърли искането за освобождаване на Иван Гешев

След заседание, продължило над 6 часа, Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното от служебния министър на правосъдието искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, съобщи БНР. Дебатите между членовете на ВСС бяха дали правосъдният министър Янаки Стоилов има правомощия да внася подобни сигнали и дали е възможно да […]