Смъртна присъда грози чужденци в „ДНР“

NetNews

Съд в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) обвини днес петима чужденци, заловени да се бият за украинските сили, че са наемници, и заяви, че трима от тях могат да получат смъртно наказание, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Британецът Джон Хардинг, хърватинът Векослав Пребег и шведът Матиас Густафшон, заловени в град Мариупол и района около него, могат да бъдат осъдени на смърт съгласно законите на „ДНР“.

Други двама британци – Дилан Хийли и Андрю Хил, също бяха обвинени, но не са заплашени от екзекуция. Никой от петимата подсъдими не се призна за виновен. Съдът заяви, че процесът ще продължи в началото на октомври.

Хърватското външно министерство заяви в отговор на обвиненията срещу Пребег, че „Хърватия отхвърля обвинението и не го смята за обосновано и законно, защото противоречи на международното право и международните конвенции за отношението към задържани цивилни и военнопленници“.

Донецките власти през юни осъдиха на смърт двама британци и един мароканец, заловени да се бият на страната на украинските сили срещу Русия, по обвинения в опит за насилствено завземане на властта и наемничество.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Важните новини във ФАКТИ на 15 август

Пет линейки с децата от катастрофиралия автобус потеглиха към ГКПП „Калотина“ Пет линейки с децата от катастрофиралия автобус потеглиха от Стара Загора към ГКПП-Калотина. Те взеха седем деца – четири момичета и две момчета. Шестима души остават за лечение в болницата в града. По-рано две от ранените деца бяха изпратени […]