Сорос предупреждава: Китай е изправен пред икономическа криза

NetNews

Kитай е изправен пред икономическа криза, след като бумът на недвижимите имоти приключи с гръм и трясък миналата година, според инвеститора Джордж Сорос.

Милиардерът каза в реч в института Хувър на Станфордския университет в понеделник, че президентът Си Дзинпин може да не успее да възстанови доверието в проблемната индустрия, която беше засегната от поредица от неизпълнение от страна на предприемачите и падащи цени на земята и апартаментите.

Бумът на недвижимите имоти в Китай се основава на „неустойчив“ модел, който е в полза на местните власти и насърчава хората да инвестират по-голямата част от спестяванията си в имоти, заяви Сорос.

Правителствените политики, предназначени да ограничат бума, затрудняват задлъжнелия гигант за недвижими имоти Evergrande да изплаща дълговете си, добави той.

Разработчикът се колебае под повече от 300 милиарда долара общи задължения, включително около 19 милиарда долара в офшорни облигации, държани от международни мениджъри на активи и частни банки от името на техните клиенти. Evergrande се бори от месеци да събере пари за изплащане на кредиторите.

Държавни служители са изпратени в компанията, за да наблюдават преструктурирането, но има малко яснота за това какво следва. Evergrande поиска повече време, но изглежда, че някои кредитори не желаят да чакат. В неделя компанията заяви, че са назначени синдици върху парцел земя в Хонконг, който е заложила като обезпечение срещу заем от 520 милиона долара миналата година.

„Остава да се види как властите ще се справят с кризата“, каза Сорос по време на панелна дискусия за събитията в Китай и как трябва да реагират Съединените щати. „Те може би са отлагали справянето с това твърде дълго, защото доверието на хората сега е разклатено.“

През последните години Сорос се очертава като виден критик на Си и управляващата комунистическа партия в Китай. Легендарният инвеститор и председател на фондациите на Open Society заяви през септември, че мениджърът на активи BlackRock прави „трагична грешка“, като се стреми към повече бизнес в Китай. Той разкритикува Пекин заради политиките му за наблюдение и репресиите срещу частния бизнес.

Китайският президент сега е изправен пред рискове от пазара на имоти, според Сорос, който говори само дни преди началото на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Спадащите цени ще „настроят много от тези, които инвестираха по-голямата част от спестяванията си в недвижими имоти, срещу Си Дзинпин“, каза Сорос и добави, че настоящата ситуация „не изглежда обещаваща“.

„Си Дзинпин разполага с много инструменти за възстановяване на доверието – въпросът е дали той ще ги използва правилно„, каза Сорос.

Анализаторите отдавна са обезпокоени, че сривът на Evergrande може да предизвика по-големи рискове за пазара на имоти в Китай, наранявайки собствениците на жилища и по-широката финансова система. Недвижимите имоти и свързаните с тях индустрии представляват цели 30% от БВП на страната.

Икономиката на Китай се разрасна с 8,1% миналата година, далеч надхвърляйки собствените цели на правителството. Но отслабването на растежа през последните месеци на 2021 г. предполага, че кризата с недвижимите имоти, подновените огнища от COVID и стриктният подход на Пекин към контрола на вируса оказват влияние.

Международният валутен фонд очаква икономическият растеж да се забави драстично до 4,8% през 2022 г.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Петков и Столтенберг: Алиансът да е подготвен и за влошаване на ситуацията

Снимка: БГНЕС Министър-председателят Кирил Петков проведе днес видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата обсъдиха актуалните развития, свързани с продължаващото струпване на руски войски по границата с Украйна, съобщиха от МС. Беше споделено виждането, че дипломатическите усилия за деескалация трябва да продължат, но в същото време Алиансът […]