Софийският зоопарк получи златоръки тамарини

NetNews

След дълго очакване столичната Зоологическа градина получи нов вид примати в своята колекция – двойка красиви златоръки тамарини. Те са южноамерикански вид, представители на сем. Остроноктести маймуни, които обитават амазонските дъждовни гори.

Тамарините пристигнаха с полет от Мадрид на 9 май 2021 г. Те са родени в испанския зоопарк Сендавива през януари 2019 г. Този вид маймунки са сравнително дребни – достигат тегло до 500 гр., живеят в короните на дърветата и са много добри катерачи. Хранят се с насекоми, зрели плодове и дървесна смола. Диетата им също така включва нектар, крехка растителност, паяци, малки гръбначни и птичи яйца. Наричат се златоръки поради златисто-оранжевата окраска на крайниците си.

„Златоръките тамарини са нов и изключително атрактивен вид в разнообразната колекция от примати на зоопарка. Спомняте си, че през ноември 2020 г. когато открихме мащабната реконструкция на сектор „Примати“, реализирана с финансовите средства на Столична община, обявихме, че сме подготвили специално заграждение за тези маймунки. Ето те вече са тук, въпреки голямото забавяне заради паднемичната обстановка в целия свят и транспортните пречки с множество отлагане на полети. Сега при нас живеят над 50 маймуни от 11 вида, които разполагат с 14 пъти по- големи външни заграждения от преди с естествена растителност, бамбукови дървета и подходяща аранжировка. Софийският зоопарк е първият и единствен зоопарк в България, който има на експозиция тези изключително красиви и интересни тамарини“, казва Добромир Бориславов, директор на „Зоологическа градина-София“.

Златоръките тамарини са у нас по силата на проект за размяна на животни между зоопарковете. В момента златоръките тамарини се адаптират с новите си условия и скоро ще могат да бъдат видени във външното им заграждение в сектор Примати 2“. Припомняме, че през 2020 г. семейството на големите котки се увеличи с изключителни ценни екземпляри – двойка персийски леопарди и двойка снежни леопарди. Очакваме и женска бърнеста мечка като партньорка на мъжкото бърнесто мече Лиам.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ГЕРБ предлага нов билет за градския транспорт в София

Групата на ГЕРБ в СОС предлага създаване на комисия за изготвяне на нова тарифна политика на столичния обществен транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет. Заместник председателят на комисията по транспорт Зафир Зарков ще внесе доклада, който е следствие на функционирането на нова единна система за електронно таксуване. […]