Социолог: ГЕРБ излиза победител, но ПП може сериозно да размести политическите пластове

NetNews

Разочарованието на хората от случващото се – че втори парламент не можа да излъчи редовно правителство, създава усещането, че сме в едно безвремие. Това коментира пред bTV социологът Добромир Живков. Той бе поканен, за да представи резултатите от последното социологически проучване на „Маркет линкс“, направено по поръчка на телевизията.

Живков посочи, че очакват по-високата мобилизация на гласуване, още повече, че ще имаме уникална ситуация – избори „2 в 1“. Президентските избори и липсващи алтернативи на Радев, изглеждат като предизвестени, което може да повлияе на изборната активност. Но прогнозата е тя да бъде по-висока от вота през юли.

Социологът допълни, че и сега се открива все още протестен вот срещу модела на управление на ГЕРБ. Но вече конфигурациите на политическите сили е различна, имайки предвид подкрепата, която получават основните политически играчи.

От март месец не сме излизали от стилистиката на предизборните кампании. Партиите имат поведение, което да мобилизира техните избиратели. ГЕРБ са най-активни, мобилизират с противопоставянето на Радев и служебното правителство. Те са мобилизирани на предел – може би са стигнали тавана, и може и да не успее да възстанови по-високите резултати от предишни избори.

ДБ са също с висок процент на мобилизация, но виждаме разколебаване на електоратите на БСП и ДПС. „Продължаваме промяната“ е една нова партия, което може да е причина за по-ниска мобилизация на ИТН. Новата политическа сила може да промени нагласите към останалите партии, коментира социологът.

На въпрос кои партии имат реален шанс да участват в управлението, Живков обясни: Първите три места са окупирани от партиите на протеста, както и новия политически проект. В тази група попада и БСП, която има идентичен дял с ИТН. Дали БСП излезе от партиите на статуквото – това ще покажат резултатите от следващите избори. ИТН губят определено енергия, защото обществото възприема ИТН като основен виновник за провала да бъде съставен редовен кабинет през юли. Последните резултати от социологията показват, че ГЕРБ излиза като категоричен победител, но партията на Петков има потенциал да размести политическите пластове. БСП излиза на втора позиции, с минимални разлики в подкрепата с ИТН, ДБ и „Продължаваме промяната“.

Местата им може да бъдат разместени, като всяка една от тях има потенциал да стане втора политическа сила. Новата партия има потенциал да отнеме електорат от всички партии на промяната, включително и от БСП. Защото Петков и Василев успяха да увлекат хора и от десни, и от левия политически сектор, както и хора, които не са гласували. Под въпрос остава влизането в парламента на ИБГНИ, както и на партия „Възраждане“, които са много близко до прага от 4%, коментира Добромир Живков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Архимандрит Вартоломей: Най-голямата трудност е безразличието, което човек проявява към себе си

Най-голямата трудност за човечеството в момента е безразличието, което човек проявява към самия себе си. Колкото и той да се занимава с външния си вид, неговият вътрешен свят остава страдащ, защото той все повече е безразличен към вътрешното си състояние и реално остава безразличен към своето сърце. Това каза игуменът […]