Спад в положителното виждане на българите за ЕС

NetNews

България е единствената страна членка на ЕС, в която има спад, макар и лек, на процента от хората, които смятат, че Съюзът е нещо добро. Почти половината българи оценяват положително Китай и Русия, а над 50% имат отрицателно отношение към САЩ.

Такива са резултатите от специалното проучване на Евробарометър за пролетта на 2022 г.

Почти две трети от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро, което е най-високият резултат от 2007 г. насам. Изключение правят Гърция и Словакия, където повече респонденти го смятат за „нито добро, нито лошо“.

В сравнение с последното проучване на Европарламента от края на 2021 година, резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето страни членки, докато в България се отчита лек спад от 2 процентни пункта – на 47%.

Близо половината анкетирани българи – 49 на сто, имат положително виждане за ЕС, което представлява спад с 2 процентни пункта спрямо края на 2021 г.

Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци. Китай е с втория най-нисък резултат от 22%. Европейците имат по-положителна нагласа към Великобритания – 65%, следвана от САЩ с 58%.

Българските респонденти също имат висока положителна нагласа към Обединеното кралство – 62%.

Същевременно почти всеки втори българин оценява Русия и Китай положително към настоящия момент, докато преобладаващата оценка за САЩ е отрицателна – 53% срещу 40% положителна.

Също така две трети от анкетираните у нас смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Овцете обожават Путин

Министерството на земеделието и храните в руската република Дагестан публикува видео в профилите си в социалните мрежи, в което се виждат стотици овце, изрисувани със символа Z, подкрепящ руската агресия в Украйна. След като видеото привлече огромно медийно внимание обаче то бе изтрито, по неясни причини. Под звуците на песента […]