Спецпрокуратурата защити Иван Гешев

NetNews

По два случая ви поканихме днес – първият касае сигнал за рекордно високите цени на електроенергия за бизнеса", обяви говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Той потвърди, че ще бъдат викани на разпит и министри от служебния кабинет и назначените от тях шефове на комисии и агенции от енергийния сектор.

От изявлението му стана ясно още, че наблюдаващият прокурор е изпратил искане за помощ от ДАНС и след пристигане на документите от ДАНС ще стане ясно дали прокурорът да образува досъдебно производство за цената на електроенергия.

"На основание на Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор лично изисква документи и информация от Министерство на енергетиката, Български енергиен холдинг, Българска независима енергийна борса и други институции, с цел да се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, в частност такова от компетентността на Специализираната прокуратура. Наблюдаващият прокурор е постановил и извършването на отделни действия по проверката от страна на ДАНС", уточни той.

"Вторият случай е становище на специализираната прокуратура във връзка с писмо на народния представител Николай Хаджигенов. Спрямо действащи магистрати не може да се осъществява парламентарен контрол. Ние считаме, че наблюдаващ прокурор не може да се явява в парламентарна комисия и да му се задават въпроси какви действия са извършвани по разследването", обяви говорителят на спецпрокуратурата.

"С това становище ние не твърдим, че актовете и действията на прокурорите са безконтролни. Има контрол и той е съдебен и инстанционен, който се осъществява от горестояща прокуратура", каза още той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Какво ще се случи след като на власт са талибаните

Преди талибаните да завземат Афганистан икономиката на страната се определяше като "крехка и зависима от помощи". Такова определение даде Световната банка. В бъдеще обаче описанието ще е още по-мрачно. Причината е, че международната помощ е под въпрос, а тя представлява 22% от БВП на страната. Факт е, че тя ще […]