Политици зоват за отмяна на Олимпиадата

NetNews

Група депутати от градското събрание на окръг Токио се обърна към държавните власти с искане за отмяна на Летните олимпийски игри в японската столица заради тревожната ситуация в страната с разпространението на коронавируса.

Официалното писмо, подписано от около 130 членове на градското събрание, е изпратено до премиера Йошихиде Суга и до губернатора на Токио Юрико Коике.

Най-големият спортен форум на планетата е планиран да се проведе между 23 юли и 8 август, след като бе пренасрочен с година заради пандемията от COVID-19.

Организаторите и Международният олимпийски комитет са категорични, че събитието ще се състои, въпреки че беше взето решение на състезанията да не бъдат допускани чуждестранни зрители.

Домакините все още не са взели решение за местните любители на спорта, но се очаква през юни да бъде разрешено ограничен брой привърженици да присъстват на състезанията.

Редица префектури в Япония, включително Токио, са в извънредна епидемиологична ситуация до 31 май, но се очаква тя да бъде продължена до края на юни.

Няколко проучвания сред местното население в последните седмици показаха, че между 60 и 70 % от жителите подкрепят идеята за отлагане.

Правителството от днес мобилизира военни лекари и сестри, за да ваксинира възрастни в Токио и Осака.

Премиерът Йошихиде Суга даде амбициозно обещание да завърши ваксинацията на 36 милиона възрастни до края на юли за началото на Игрите, въпреки скептицизма дали това е възможно.

В двата центъра за масова имунизация, обслужвани от екипи на Силите за самоотбрана, целта е да се ваксинират до 10 000 души на ден в Токио и още по 5000 в Осака през следващите 3 месеца.

Хората, инжектирани в двата центъра днес, бяха първите в Япония, които получават дози от "Модерна", една от двете чуждестранни ваксини, които Япония одобри в петък.

Преди това страната използваше само "Пфайзер", като едва около 2 % от населението от 126 милиона души е получило необходимите две дози.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нелепа беда споходи разсъблечената Натали Трифонова (СНИМКА)

Красивата синоптичка на bTV и едно от най-сексапилните лица от малкия екран Натали Трифонова публикува слънчева,но палава снимка в социалните мрежи. Чаровната блондинка вече е открила сезона и дори е изгоряла неприятно на къси панталонки и изрязан топ. Това личи от качения от нея кадър в профила ѝ в Инстаграм, […]