Почина емблема на българския биатлон!

NetNews

Почина емблемата на българския биатлон Васил Василковски. Многократният шампион и дългогодишен треньор на националния ни отбор напусна този свят на 85 години. Тъжната вест съобщиха от родната федерация по биатлон.

"С дълбока тъга съобщаваме, че ни напусна първият републикански шампион и дългогодишен треньор на националния отбор по биатлон – Васил Василковски. БФБиатлон изказва съболезнования на семейството и близките!", написаха от федерацията, оглавявана от олимпийската шампионка Екатерина Дафовска. "Велик спортист, треньор и международен съдия. Завоювал хиляди победи, но за жалост този път не можа да се пребори. Ще ми липсваш, Тате!", тъгува дъщеря му Златимира Василковска, съобщавайки за кончината му с публикация във "Фейсбук", към която добави и негова снимка.

Васил Василковски е човекът, популяризирал биатлона в България.

Роден е в троянското село Ломец. Той е първият републикански шампион през далечната 1962 г. Участник в зимните олимпийски игри през 1976 година в Австрия и през 1984 година в Югославия.

Дългогодишен треньор на националния отбор – от 1970 до 1984 г.

След това е дългогодишен международен съдия.

През 2016 г. на закриването на конгреса на международния съюз по биатлон в Кишинев (Молдова) му е връчен златен медал на честта. Дълги години участва в състезанията по биатлон за ветерани, като обикновено е и победител в своята възрастова група.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От Нова Зеландия до САЩ българите зад граница гласуват

Зад граница изборите за 45-о Народно събрание започват още тази вечер българско време, а ще приключат сутринта на 5 април 2021 г. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Заради 10-часовата времева разлика първи започват да гласуват сънародниците ни в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Там […]